Af økonomikonsulent i Agillix Jesper Klysner

Skatteregler kan virke uoverskuelige. I Agillix Tax er vi et hold på seks skatteeksperter, der hver dag rådgiver landbrugsvirksomheder og andre små og mellemstore virksomheder i at opnå den mest optimale skattestrategi. Vi følger nøje med i den nyeste lovgivning og retspraksis, og vi er løbende opmærksomme på, hvad der er ved at blive vedtaget på Christiansborg. Et af vores kerneområder er rådgivning i forbindelse med generationsskifte af landbrug, og netop nu er der ved at ske noget interessant på det område. Mulighederne i kommende generationsskifter udvides til gavn for mange familier, når virksomheden skal bringes videre til næste generation.

Det skal være nemmere at overdrage til næste generation

Skatteministeren har fremsat et lovforslag, som fjerner en af hjørnestenene i dansk skatteret inden for succession. Samtidig foreslås gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder nedsat fra 15 procent – 10 procent med (tilbagevirkende) kraft fra 1. oktober 2024, og endeligt at søskende skal kunne anvende gaveafgiftsreglerne fra 1. januar 2027.

Med lovforslaget vil det blive lettere at overdrage virksomheden til næste generation uden, at du som sælger – typisk forældre – skal betale skat.

I praksis betyder det, at køber – typisk jeres børn – overtager jeres skattemæssige forpligtelser.

Status fra passiv til aktiv virksomhed

Tidligere blev udlejning af ejendomme, som for eksempel boliger eller lagerbygninger, betragtet som værende passiv virksomhed, og derfor kunne de ikke omfattes af succession. Hvis reglerne ændres, vil udlejningsejendomme – både bebyggede og ubebyggede arealer – kunne anses for aktiv virksomhed. Dermed kan skatten på disse ejendomme udskydes ved generationsskifte.

For at bruge denne mulighed skal I opfylde nogle klare krav:

  • Som sælger skal I direkte eller indirekte eje mere end 50 procent af ejendommen
  • I skal være aktivt involveret i driften af ejendommen, for eksempel ved selv at indgå lejeaftaler, fastsætte lejen, beslutte renoveringsarbejde og håndtere finansiering
  • Ejendommen skal have været aktivt udlejet eller brugt i virksomhedens almindelige drift i mindst ét år op til overdragelsen

Det betyder også, at ejendomme med arealer, som udlejes til eksempelvis solcelleparker, fremover kan overdrages med succession.

Ad hoc vurdering af ejendommen

Disse nye muligheder gør også, at der er et endnu større behov for korrekt værdiansættelse ved overdragelse af fast ejendom. Derfor er det også med glæde, at der er fremsat lovforslag, der gør det muligt at få en ad hoc vurdering på sin ejendom i forbindelse med generationsskifte.

Nogle ejendomme er ikke vurderet, eller alene delvist vurderet, da det kun er grundlagene, der kan henføres til opkrævning af boligskatter – ejendomsværdiskat og grundskyld – der er værdiansat. Derfor eksisterer den samlede offentlige vurdering eksempelvis ikke for landbrug, da de alene betaler ejendomsværdiskat af stuehuset og grundskyld at grunden/jordarealerne. Driftsbygningerne og den samlede vurdering er ikke fastsat.

Når investeringsporteføljen i fast ejendom fremover muligvis ændrer sig i landbrug og andre virksomheder på grund af de udvidede muligheder for skattefri overdragelse, så kan det være relevant at få foretaget en gennemgang af ejendommene i forhold til skattemæssige fradrag. Har I bygninger, der ønskes nedrevet? Har I bygninger, der kræver renovering? Kan der være lejemål, som skal lægges sammen? Har I dækningsafgiftspligtige ejendomme, som måske ønskes fritaget herfor – og hvordan er sammenspillet mellem moms og skat? Har man egentlig altid fradrag for nedrivningsudgifter eller skal de aktiveres på nye investeringer?

I Agillix Tax får vi en del store og mindre spørgsmål vedrørende fast ejendom. Det er et område med mange skattemæssige muligheder, hvor det kan betale sig at have en plan, inden I gennemfører generationsskiftet.

Finans