Nyt tiltag: UV-lys skal gøre mælken mere klimarigtig

Op til 90 procent af energien, der bruges på pasteurisering af mælk, kan spares ved at erstatte en 150 år gammel teknik med ultraviolet lys.

Pasteurisering er en klassisk metode, der bruges til at fjerne skadelige bakterier fra blandt andet mælk. Men det er energikrævende, og dermed ikke nogen klimafordel. 

I dag kræver pasteurisering således, at mælken bliver varmet op til 72 grader i mindst 15 sekunder. Det er en metode, der er blevet brugt i mere end 150 år, men nu er der et nyt tiltag på vej på området. Virksomheden Lyras A/S har således udviklet en ny og energibesparende teknologi, hvor bakterierne i stedet bliver dræbt af UV-lys.

Nu skal støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen være med til at bringe ny viden og føre teknologien videre.   

- Vores analyser viser, at vi ved hjælp af UV-lyset kan spare 90 procent af energien til at pasteurisere mælken, siger Mathias Kræmmergaard Kristensen, der er projektleder og teknisk chef i Lyras A/S.

Virksomheden har udviklet udstyret ud fra deres viden og erfaringer med ultraviolet lys, et solidt datagrundlag og tusindvis af timers simuleringer.

Grundig test skal sikre godkendelse

Støtten fra GUDP gør det muligt for projektet at gennemføre forsøg og se, om deres beregninger og modeller holder i praksis. Antallet af forskellige mikroorganismer før, under og efter behandlingen med ultravioletlys skal undersøges. Det hjælper DTU Fødevareinstituttet med at gøre. 

Samtidig medvirker Them Andelsmejeri i projektet for at sikre, at mælkeprodukterne også falder i forbrugernes smag efter pasteurisering med UV-lys.

- Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter, siger adm. direktør i Them Andelsmejeri, Torben Aarris.

Nu skal projektet undersøge og skaffe de nødvendige data, så myndighederne forhåbentlig kan godkende metoden på lige fod med varmepasteurisering. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter projektet med 6,7 millioner kroner. Projektet løber frem til udgangen af 2023.
 

Læs også