bannerPos

L&F: Planteforædling skal sikre lavere klimaaftryk

Dansk landbrug skal være med til at inspirere til, at man kan klare klimakriser verden over, mener direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
28-10-2019 11:28
Det danske fødevareerhverv kan levere fremtidens klimaeffektive planter, der kan brødføde verdens stigende befolkning. Udvikling af planter en vigtig del af løsningen til at nå visionen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.

Den globale opvarmning får ikke kun temperaturen til at stige. Den øger risikoen for ekstremt vejr, og gør det sværere at producere fødevarer. Samtidig stiger verdens befolkning til op mod 10 milliarder mennesker i 2030.
 
Derfor er det afgørende at udvikle planter, der kan klare fremtidens klimaforandringer, sikre et fortsat højt udbytte fra markerne og brødføde en befolkning, der globalt set er stadigt voksende.
 
Her spiller Sejet Planteforædling en uundværlig rolle. Virksomheden udvikler klimaeffektiv genetik til markens afgrøder. Det er et eksempel på den forskning, der gør, vi lever op til vores globale ry som foregangsland - og kan eksportere både klimaløsningerne og selve de klimaeffektive produkter.
 
Virksomheden er også omdrejningspunktet for en ny kampagne om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050. En vision som Landbrug & Fødevarer præsenterede i marts.

- Klimaet optager og bekymrer mange, også landmænd. Derfor har vi fra fødevare- og landbrugserhvervet selvfølgelig også meldt os ind i kampen. Produktionen af fødevarer påvirker klimaet, og derfor er der brug for nye, innovative løsninger, hvis vi skal tage vare på verdens klimaudfordringer. En af løsningerne er at forædle og udvikle nye sorter, siger Anne Lawaetz Arhnung, adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer.
 
Gennem planteforædling af nye sorter kan vi udvikle planter, der kan bidrage til et lavere klimaaftryk fra landbrugsproduktionen.
Arbejdet med planteforædling er også essentielt i forhold til fremtidens ekstreme vejrforandringer som tørke og oversvømmelser. Der er brug for sorter, der får indarbejdet bedre resistens mod sygdomme, bedre stråstyrke i forhold til at kunne modstå kraftig regn og bedre rodsystem for at kunne modstå tørkeperioder.
 
Danmark har allerede en fremtrædende position i forhold til planteforædling blandt andet på grund af de stærke samarbejder mellem landbrug, forædling og forskning.
- Her har Danmark en førerposition og dermed har vi muligheden for at skabe de løsninger, som ikke kun kan blive svaret på den danske klimaudledning, men som også kan inspirere og vise vejen for vores kollegaer i resten af verden, siger Anne Lawaetz Arhnung.

Syngenta hjælper med at beslutte vækstregulering

Firmaet har udviklet et digitalt program, InSpire, der via få spørgsmål giver et bud på, om der bør vækstreguleres.

Aksløberlarver gør nu stor skade i vintersæd og frøgræs

Det milde vejr har medført, at larverne er mere aktive end normalt. Larverne er mindre udbredte i landet, men kan gøre stor skade, oplyser Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

HVO-diesel på New Holland traktorer

Bæredygtighed, CO2-reduktion og generelt udledning af færre partikler er varme emner, og det gælder i den grad også i landbruget. New Holland lancerer nu CO2-venlig HVO-diesel på T7-traktorerne.

I år mangler rapsen allerede bor

- Den megen nedbør har nedvasket bor i jorden til under rodzonen og bor er afgørende for vinterrapsens strækning og blomsterdannelse, lød det på planteværnsmøde i mandags.

Den nye McCormick X7-traktor klar til levering

På den store engelske landbrugsudstilling Lamma Show i Birmingham i januar måned lancerede McCormick deres nye X7-traktorserie. Nu er maskinerne klar til levering i Danmark.

Sumas opsiger sin Deutz-Fahr forhandling

Karsten Nielsen, som ejer maskinforretningen Sumas lidt syd for Aalborg, har taget en dyb indånding og opsagt sin Deutz-Fahr forhandling. I stedet for har han indledt et samarbejde med Fendt-specialisten TBS Maskinpower, som lejer sig ind hos Sumas og starter afdelingen TBS-Suldrup.

Forlænger ansøgningsrunden for minivådområder

Ovenpå sagen om fejl i potentialekortet giver fødevareminister Mogens Jensen (S) nu landmænd og konsulenter ekstra tid til at finde ud af, hvor der kan placeres flere minivådområder rundt omkring i Danmark
Side 1 af 1782 (35634 artikler)Prev1234567178017811782Next