bannerPos

L&F: Planteforædling skal sikre lavere klimaaftryk

Dansk landbrug skal være med til at inspirere til, at man kan klare klimakriser verden over, mener direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
28-10-2019 11:28
Det danske fødevareerhverv kan levere fremtidens klimaeffektive planter, der kan brødføde verdens stigende befolkning. Udvikling af planter en vigtig del af løsningen til at nå visionen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.

Den globale opvarmning får ikke kun temperaturen til at stige. Den øger risikoen for ekstremt vejr, og gør det sværere at producere fødevarer. Samtidig stiger verdens befolkning til op mod 10 milliarder mennesker i 2030.
 
Derfor er det afgørende at udvikle planter, der kan klare fremtidens klimaforandringer, sikre et fortsat højt udbytte fra markerne og brødføde en befolkning, der globalt set er stadigt voksende.
 
Her spiller Sejet Planteforædling en uundværlig rolle. Virksomheden udvikler klimaeffektiv genetik til markens afgrøder. Det er et eksempel på den forskning, der gør, vi lever op til vores globale ry som foregangsland - og kan eksportere både klimaløsningerne og selve de klimaeffektive produkter.
 
Virksomheden er også omdrejningspunktet for en ny kampagne om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050. En vision som Landbrug & Fødevarer præsenterede i marts.

- Klimaet optager og bekymrer mange, også landmænd. Derfor har vi fra fødevare- og landbrugserhvervet selvfølgelig også meldt os ind i kampen. Produktionen af fødevarer påvirker klimaet, og derfor er der brug for nye, innovative løsninger, hvis vi skal tage vare på verdens klimaudfordringer. En af løsningerne er at forædle og udvikle nye sorter, siger Anne Lawaetz Arhnung, adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer.
 
Gennem planteforædling af nye sorter kan vi udvikle planter, der kan bidrage til et lavere klimaaftryk fra landbrugsproduktionen.
Arbejdet med planteforædling er også essentielt i forhold til fremtidens ekstreme vejrforandringer som tørke og oversvømmelser. Der er brug for sorter, der får indarbejdet bedre resistens mod sygdomme, bedre stråstyrke i forhold til at kunne modstå kraftig regn og bedre rodsystem for at kunne modstå tørkeperioder.
 
Danmark har allerede en fremtrædende position i forhold til planteforædling blandt andet på grund af de stærke samarbejder mellem landbrug, forædling og forskning.
- Her har Danmark en førerposition og dermed har vi muligheden for at skabe de løsninger, som ikke kun kan blive svaret på den danske klimaudledning, men som også kan inspirere og vise vejen for vores kollegaer i resten af verden, siger Anne Lawaetz Arhnung.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next