Landmand tæt på at investere: Så blev tilbagebetalingstiden ændret fra 3,6 til 16-21 år
Et rådgivningstjek fra Spiras afslørede fejl og urealistiske forudsætninger i eksternt batteritilbud hos en landmand.

Energirådgiver Kent Bisgaard er ikke overrasket over sagen. Han ser lignende eksempler igen og igen: - Det er hårrejsende, hvad vi ser derude. Nogle firmaer laver ordentlige beregninger og leverer gode løsninger, men der er desværre også mange, der sælger batteriløsninger uden overhovedet at forstå landmandens reelle behov, fortæller han. Foto: Spiras
Da landmand Anders Hell, Søderupgaard ved Rødekro blev kontaktet af et firma med et tillokkende tilbud om en batteriløsning, var han tæt på at takke ja.
Ifølge firmaet ville han med en investering på 450.000 kroner pr. batteri kunne tjene pengene hjem på blot 3,6 år. Men noget nagede, lyder det i en pressemeddelelse fra Spiras.
- Det var rigtig mange penge at investere i et relativt nyt område, så jeg besluttede at få en second opinion, fortæller Anders Hell.
Han kontaktede derfor Spiras’ energirådgiver Kent Bisgaard.
Alvorlige fejl og mangler i beregningerne
Ved gennemgangen opdagede Kent Bisgaard en række kritiske fejl og misforståelser i batterifirmaets oplæg:
Batteristørrelsen på 200 kWh var ikke tilpasset Anders Hells faktiske forbrugsprofil.
Firmaet havde antaget, at batteriet kunne op- og aflades to gange dagligt, hvilket er urealistisk i forhold til forbrugsmønstret.
Beregningen anvendte en elpris på 1 kr./kWh – uden at specificere, om dette var med eller uden tariffer, et ladetab på 8-15 % var helt udeladt, og installationsomkostningerne var ikke indregnet.
Kent Bisgaard tjek viste, at tilbagebetalingstiden ville være 16-21 år.
- Og det er da en ret voldsom difference, lyder det fra Anders Hell.
- Jeg var tæt på at smide små to millioner efter et system, som slet ikke passede til mit behov. Det var skræmmende at se, hvor mange fejl der var i firmaets beregning, siger han.
Meget skidt
Kent Bisgaard er ikke overrasket over sagen. Han ser lignende eksempler igen og igen:
- Det er hårrejsende, hvad vi ser derude. Nogle firmaer laver ordentlige beregninger og leverer gode løsninger, men der er desværre også mange, der sælger batteriløsninger uden overhovedet at forstå landmandens reelle behov, fortæller han.
- Mit klare råd er: Kontakt en uafhængig rådgiver, der ikke er komponentleverandør. For en brøkdel af, hvad batteriet koster, kan du få et seriøst og uvildigt tjek, der giver dig overblikket og sparer dig for store fejlinvesteringer. Vi tager udgangspunkt i landmandens faktiske forbrug og behov. Og vi regner på virkelige priser – ikke ønsketænkning, siger Kent Bisgaard.