Derfor skal du ikke bekymre dig over den nye bogføringslov

En ny bogføringslov betyder, at du på sigt skal digitalisere dine bilag, ligesom din bogføring skal ske i et godkendt, digitalt økonomisystem. Det er programmerne Ø90 Online og Summax forberedte til.

Af chefkonsulent Vibeke Hjorslev Rasmussen, Seges Innovation

Er du klar på at vinke farvel til de tykke ringbind med bilag på kontoret?

Ellers skal du så småt begynde at blive det. Folketinget har nemlig netop vedtaget en ny bogføringslov, som betyder, at dine bilag fra 1. januar 2026 – eller allerede 1. juli 2024 hvis du har et klasse B- eller C-selskab – skal registreres og arkiveres digitalt. Loven kommer også til at betyde, at al din bogføring på sigt skal ske digitalt.

Dermed skal du allerede nu indstille dig på, at dine regninger på alt fra antibiotika til maskinreparationer skal lægges ind i dit økonomisystem og ikke blot stå i et ringbind på reolen. Og der er ingen kære mor: Hvis du ikke overholder den nye lov, når den træder i kraft, kan konsekvensen i værste fald være påtaler, påbud, bøder eller tvangsopløsning.

Der er dog ingen grund til bekymring. I hvert fald ikke hvis du som størstedelen af landets øvrige landmænd bruger økonomisystemet Ø90 – enten gennem onlineprogrammet Ø90 Online eller via dit regnskabskontor – eller hvis du benytter arkiverings- og økonomiprogrammet Summax.

De to løsninger er nemlig allerede forberedt til den kommende lov. Dermed kan du uden problemer overholde loven fra den dag, den træder i kraft.

Gik fra møde med rank ryg

I Seges Innovation fik vi præsenteret den nye bogføringslov på et møde i Erhvervsstyrelsen for nylig sammen med en række andre leverandører af økonomisystemer.

Styrelsen gennemgik blandt andet hvilke krav, loven stiller til de systemer, som virksomhederne bruger. Og som en af de ansvarlige for Ø90 og Summax gik jeg fra mødet med stor stolthed og en rank ryg. I de to løsninger kunne vi nemlig uden problemer kunne sætte hak ved alle kravene – og har i øvrigt kunnet det gøre det i mange år.

Eksempelvis skal regnskabssystemer med den nye lov indberette regnskaber digitalt ud fra en såkaldt standardkontoplan. En sådan kontoplan har Ø90 haft i årevis. Programmet har også gennem flere år indberettet digitalt til myndighederne på den måde, som den nye lov lægger op til.

Store summer investereret

Årsagen til de gode takter for Ø90 og Summax er uden tvivl, at landets landbrugsrådgivninger sammen med Seges Innovation har været dygtige til at kigge i den digitale krystalkugle og derfor i de senere år har investeret store summer i at videreudvikle de to programmer under motorhjelmen.

Vi har eksempelvis for lang tid siden åbnet op for, at du kan sende, modtage og bogføre en faktura digitalt. Vi har også for mange år siden etableret et digitalt arkiv, som gør det muligt for dig at sende en faktura direkte til systemet ved tage et billede af den eller videresende den på mail. Dermed behøver du ikke længere printe fakturaen ud og aflevere den i et ringbind.

Vi er begyndt at bruge kunstig intelligens i den digitale kontering. Dermed kan systemet selv automatisk finde ud af, hvor dine bilag skal konteres – ud fra præcist dine behov. Og bogfører du selv i Ø90 Online, er du måske stødt på en af vores mere end 1.000 indbyggede kontroller, som advarer, hvis noget ser ud til ikke at stemme.  

Det er denne massive indsats, som vi høster frugterne af nu. Og mødet med Erhvervsstyrelsen bekræftede mig i, at Ø90 og Summax er fremtidssikrede løsninger for ikke bare landmænd, men potentielt også andre brancher.

Letter byrder og giver overblik

Det skal understreges, at rådgivningsvirksomhederne og Seges Innovation naturligvis ikke har investereret så meget i at videreudvikle Ø90 og Summax blot for at leve op til en ny lov.

Derimod har vi gjort det for at lette landmandens administrative byrder, for at gøde jorden for effektiviseringsgevinster på bedriften og for at give landmanden mulighed for et detaljeret indblik i bedriftens økonomi i realtid.

Samtidig har vi gjort en stor indsats for at understøtte, at programmerne både skaber værdi for dig, der selv vil nørde med økonomitallene i det daglige, og dig, der hellere vil være ved dyrene og i marken end på kontoret.

Men jeg skal gerne indrømme, at jeg – modsat meget anden lovregulering – hilser den nye bogføringslov særdeles velkommen.

Det skyldes, at loven understøtter en digitaliseret økonomistyring, som i sidste ende gør landmænd og andre virksomheder endnu mere effektive og konkurrencedygtige. Altså præcist de sigtelinjer, som vi hele tiden har haft for udviklingen af Ø90 og Summax.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også