Naturmødet i Hirtshals markerede sig igen i år som en nøglebegivenhed for alle, der arbejder med og interesserer sig for natur i Danmark.
Med deltagelse af toneangivende interesseorganisationer, politikere fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, virksomheder, pressefolk samt flere end 36.000 gæster satte årets møde igen naturen højt på den politiske dagsorden med markante udmeldinger og nye standarder for dialog og debat om vores fælles natur.
Blandt andet var landbrugsstøtten – måske ikke overraskende – til debat, og på tværs af det politiske landskab lød der markante meldinger om behovet for ændringer og incitamentsstrukturer i en grønnere retning.
Under Naturmødet 2024 blev der ligeledes af seks oppositionspartier fra både rød og blå blok lanceret et forslag om at sikre 10 procent af Danmarks areal som strengt beskyttet natur. Forslaget, der straks skabte opmærksomhed, blev dog ikke modtaget positivt af alle. Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede behovet for en mere detaljeret og gennemtænkt plan:
- Natur tager tid og generationers manglende prioritering af naturen kan ikke ordnes med et fingerknips, lød det blandt andet fra statsministeren.
Centrum for naturdebatten
Dermed var scenen sat, og det illustrerer meget fint, hvordan Naturmødet er stedet, hvor divergerende holdninger støder sammen, men hvor også den naturpolitiske dagsorden defineres.
Borgmester i Hjørring Kommune og formand for Naturmødet, Søren Smalbro (V), udtrykte stor tilfredshed med årets arrangement og naturpolitiske rolle:
- På få år er vi blevet et centrum for naturdebatten i hele Danmark. Naturmødet er blevet et uundgåeligt sted for meningsdannere, politikere og fagfolk, der ønsker at påvirke og følge med i udviklingen indenfor dansk naturpolitik, men også et værdifuldt udstillingsvindue for virksomheder og organisationers grønne profil til et bredt publikum.
Klar til jubilæum
Leif Lund Jacobsen, chef for Naturmødet, reflekterede også over arrangementets udvikling og betydning:
- Det er en fantastisk rejse, vi har været på, hvor Naturmødet har bevæget sig fra at være et nicheevent for de mest nørdede naturfolk til at blive et stort landsdækkende møde for både fagfolk, meningsdannere og alle andre, der holder af naturen.
Han sender i samme forbindelse en stor tak til de mange sponsorer, debattører og andre aktører, der alle bidrog til at skabe endnu et succesfuldt folkemøde for vores fælles natur.
Besøgende til årets møde nød ikke kun de politiske diskussioner og præsentationer, men også det gode vejr, som tilføjede en ekstra dimension til de mange aktiviteter og oplevelser til folk i alle aldre.
Naturmødet kan næste år fejre 10-års jubilæum. Det kommer til at ske den 22.-24. maj 2025.