Alle er velkomne til at kigge forbi Gammel Estrups skovarbejderhus 1. maj, hvor der er aktiviteter mellem kl. 10 og 12.

- Både børn og voksne, skoleklasser og foreninger er velkomne til at komme og være med og deltage i aktiviteter i det autentiske miljø. Der er kaffe på kanden og pandekager fra støbejernskomfuret til de fremmødte og en lang række muligheder for at komme helt tæt på livet før og efter Besættelsen, siger museumsinspektør Anders Sinding i en pressemeddelelse.

Udenfor kan man prøve kræfter med både snittebænkene, langsaven og skovøksen, og indenfor kan man lege skovarbejder på krybskyttejagt og lede efter rationeringsmærker med skovarbejderpigen Inga Brøsted eller lave sit eget legitimationskort, man kan få med hjem, lyder det.

Historisk vandretur

Aktiviteterne suppleres med fortællinger fra livet for skovens arbejdere under 30’ernes økonomiske krise og modstandskampen under 2. verdenskrig, der påvirkede livet blandt skovarbejderne mange steder i landet, i særdeleshed omkring herregårdene Gammel Estrup og Løvenholm.

Vil man have hele skovens historie med, kan man komme med Anders Sinding på en særlig halvtimes vandretur.

Turen går fra herregårdens parkeringsplads og op til skovarbejderhuset og byder på historier om både rakkere, krybskytter og ulvefælder.

Den 1. maj inviterer Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum til åbent hus i skovarbejderhuset i det lille skovstykke Lunden. Huset blev bygget i 1929 af godsejer Valdemar Uttental, og husede i årene derefter en skovarbejderfamilie på fem. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Den 1. maj inviterer Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum til åbent hus i skovarbejderhuset i det lille skovstykke Lunden. Huset blev bygget i 1929 af godsejer Valdemar Uttental, og husede i årene derefter en skovarbejderfamilie på fem. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Baggrund om Gammel Estrup

Gammel Estrup er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde og var i over 600 år ejet af samme familie. I dag huser stedet Danmarks Herregårdsmuseum, som blev grundlagt i 1930 og er et statsanerkendt specialmuseum.

Museet beskæftiger sig med alt fra herregårdenes bygninger, herskab og tjenestefolk til kulturlandskab, boligkultur og kunst.

Museet præsenterer en række enestående interiører, der skildrer herskabsliv og tjenestefolks vilkår fra 1500-tallet frem til begyndelsen af 1900-tallet. Udenfor kan besøgende opleve et helstøbt kulturmiljø med historiske haver, driftsbygninger og arbejderboliger.

Gammel Estrup er også hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning.

Besøgstallet ligger gennemsnitligt på knap 100.000 årligt – i samarbejde med nabomuseet Det Grønne Museum – mens den digitale tilstedeværelse overstiger en halv million besøgende om året.

Museets drift varetages af cirka 15 medarbejdere, hvoraf 8 er fastansatte. Den daglige ledelse forestås af museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark. Gammel Estrup har også et frivillignetværk bestående af cirka 150 medlemmer.