97 ton mad reddet fra spild: Dagrofa og frivillige slår et slag for madspild
Overskudsmad fra grossistens butikker bliver til måltider for trængte familier landet over. Partnerskabet med Stop Spild Lokalt vokser, og behovet er større end nogensinde.

Her ses stifter af Stop Spild Lokalt Rasmus Erichsen (i midten) sammen med Michael Christensen, der er adm. direktør i Dagrofa Foodservice (til højre). Fotos: Dagrofa Food Service
Når Dagrofa Foodservice sætter overskudsvarer til side i sine Cash & Carry-butikker, bliver det ikke til affald. I stedet henter frivillige fra Stop Spild Lokalt varerne og deler dem ud til økonomisk pressede familier. På bare otte måneder i 2025 er det blevet til hele 97 ton fødevarer – godt 10 ton mere end i samme periode sidste år.
Opgørelsen falder sammen med Danmarks Nationale Madspildsdag mandag den 29. september, og salgsdirektør i Dagrofa Foodservice Cash & Carry, Kenneth Linde, glæder sig over indsatsen:
- I 2023 indgik vi som den første fødevaregrossist i Danmark en national aftale med Stop Spild Lokalt, og de nyeste tal viser tydeligt, at partnerskabet i praksis lever i bedste velgående på tværs af landet. Det skyldes, at vores Cash & Carry-medarbejdere og de frivillige ildsjæle fra Stop Spild Lokalt har fået etableret stærke relationer, som medvirker til, at rigtig mange økonomisk trængte mennesker får nemmere adgang til nogle gode madoplevelser, siger han i en pressemeddelelse.
Ifølge Dagrofa Foodservice består overskudsmaden især af frugt og grønt, mejeri og æg, kød, brød og snacks.

Kenneth Linde, salgsdirektør i Cash & Carry-kæden i Dagrofa Foodservice.
Frivillige med stigende efterspørgsel
Hos Stop Spild Lokalt mærker man et stigende behov for uddelingerne. Organisationens stifter og adm. direktør, Rasmus Erichsen, siger:
- Vi er meget glade for at kunne hjælpe Dagrofa Foodservice med at minimere sit madspild, og vores lokale frivillige sætter stor pris på samarbejdet med Cash & Carry-butikkerne, hvor de afhenter overskudsvarer flere gange ugentligt. Desværre oplever vi, at der er flere og flere mennesker, som har brug for et tilbud som maduddeling fra vores Madoaser. Heldigvis oplever vi også en tilsvarende opbakning fra erhvervslivet, og donationerne fra Dagrofa Foodservice har stor betydning for os.
Stop Spild Lokalt, der blev grundlagt i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen, har i dag omkring 300.000 medlemmer fordelt på lokale Facebook-grupper. De såkaldte »Madoaser« er blevet centrale mødesteder for maduddeling over hele landet.

For nylig besøgte en større delegation fra Dagrofa/Dagrofa Foodservice den Madoase i Glostrup hvorfra, at frivillige fra Stop Spild Lokalt uddeler overskudsvarer fra erhvervslivet.
Bæredygtighed som kerneopgave
For Dagrofa Foodservice er madspildsindsatsen en del af en bredere grøn omstilling. Marie Serup Weisel, bæredygtighedsansvarlig i virksomheden, understreger:
- På tværs af hele Dagrofa-koncernen bakker vi op om de danske målsætninger om at reducere madspild i både detailhandlen og foodservice. Det kræver en vedholdende indsats, hvor vi tager mange forskellige værktøjer i brug som f.eks. samarbejdet mellem Cash & Carry-butikkerne og de frivillige hos Stop Spild Lokalt. For nylig besøgte jeg Madoasen i Glostrup, hvor det blev helt tydeligt for mig at donationerne gør en kæmpe forskel, og vi skal sammen med Stop Spild Lokalt overveje, hvordan vi i fællesskab udvikler partnerskabet yderligere.
Ifølge Dagrofa Foodservice er det særligt butikkerne i Frederikshavn, Holbæk, Valby, Amager og Østerbro, der står for de største donationer.
Madspildsdag med fælles indsats
I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag arrangerer Stop Spild Lokalt en ekstraordinær uddeling i organisationens nye Madoase på Frederiksberg. Her deltager Dagrofa Foodservices adm. direktør Michael Christensen som frivillig hjælper. For at lette logistikken har virksomheden desuden doneret en køletrailer.
Samtidig stiller en delegation fra Dagrofa og Dagrofa Foodservice op i JunkFoods »Bedste Madspildsmesterskaber«, hvor professionelle kokke tryller måltider frem af overskudsvarer til glæde for gadens folk og væresteder.