DM i hestepløjning

Dansk Køre Selskab afholder danmarksmesterskab i hestepløjning i Høng til oktober.

Den 20.-22. oktober inviterer Dansk Køre Selskab til danmarksmesterskabet i hestepløjning, hvor selve pløjningen foregår lørdag den 21. oktober.

Pløjevært er Landbrugsskolen Sjælland i Høng i samarbejde med Dansk Køre Forbund, Pløjeudvalget, og mesterskabet finder sted på arealer ved landbrugsskolen.

Mens tusindvis af motoriserede hestekræfter, med store vendeplove på rekordtid og stort set døgnet rundt, vender den danske muld, møder man af og til en entusiastisk plovmand, der i sindigt tempo lader 2-spandet af heste trække fure efter fure på en lille ager.

- Plovmanden, der i dag går bag sine heste, er i skarp træning. Pløjning er både en lidenskab og en videnskab. Hestene går næsten på stedet og trækker plovfuren snorlige, ager op og ager ned, lyder det i invitationen fra Dansk Køre Selskab.

Festmiddag og præmieoverrækkelse

Dybde og bredde af plovfuren måles, og det kontrolleres, om jorden er »kastet rigtig«, ploven indstilles, og samtidig retter plovmanden sit blik mod enden af ageren for at holde retningen. Ploven justeres flere gange undervejs. Trods koncentrationen bliver der også tid til en snak med naboen om jordens beskaffenhed, snarere end teknikken, som bunder i plovmandens erfaringer.

- Kom selv og oplev den samme lidenskab og glæde blandt lørdagens pløjere, lyder opfordringen.

Efter pløjningen vil der være festmiddag for pløjerne, og under middagen er der præmieoverrækkelse samt uddeling af Hestens Værns vandrepokal for »Good Horsemanship«.

Ifølge arrangøren gives vandrepokalen til en pløjer, der udviser omsorgsfuldt samarbejde mellem hest og pløjer, samt ekvipagens velplejethed.

Læs også