Fynboer redder millioner af æbler fra råddenskab

Madspildskampen i danskernes haver er gået over al forventning. Cirka 6,7 millioner haveæbler blev det til. Æblemosten Årets Ævlerov 2023, som danskerne selv har leveret æblerne til, er nu i butikkerne.

Fynboerne går forrest i kulturkampen mod madspild, når det handler om at redde haveæblerne og passe på jordens ressourcer.

De seneste syv uger har fynboerne i kampagnen »Æblemosten Årets Ævlerov 2023« samlet 667 ton æbler i haven. Det svarer til cirka 6,7 millioner haveæbler, som de har reddet fra kompostbunken og byttet til most.

- Vi er overvældede over, så mange besøgende vi har haft i år. Det er fantastisk, at de samler deres æbler i haven og tager turen til Ørbæk for at bytte dem til most. Der findes så mange æbler i danskernes haver, som byder på unikke smagsoplevelser. Tilsammen kan de skabe en særlig smagfuld æblemost, som man ikke kan genskabe uden danskernes involvering, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, salgsdirektør hos Ørbæk Mosteri i en pressemeddelelse fra den danske forening Stop spild af mad.

De seneste 85 år har fynboerne byttet mange tusind tons haveæbler til most hos Ørbæk Mosteri. Og i år er således ingen undtagelse.

I 2016 gik Ørbæk Mosteri sammen med discountkæden Rema 1000 og foreningen Stop Spild Af Mad om at sætte fokus på madspild. Siden da har 3.500 tons eller cirka 35 millioner haveæbler fået nyt liv som Årets Ævlerov, der nu er at finde i Rema 1000’s butikker

Engagement

Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, glæder sig over fynboernes store engagement i kampen mod æblespild:

- Vi er ovenud lykkelige for, at Årets Ævlerov går så fantastisk godt, og vi takker danskernes store involvering i kampen mod madspild. Årets Ævlerov taler også ind i den netop overståede nationale og internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW). Derudover fejrer i år Stop Spild Af Mad og Rema 1000 sit 15 års jubilæum for vores samarbejde i kampen mod madspild – og indsatsen som Årets Ævlerov er blandt milepælerne i vores gode samarbejde.

Læs også