Er der nye traditioner på vej?: Hver 10'ende kan slet ikke lide risalamanden
Den klassiske risalamande er fortsat øverst på listen over mad, som danskerne (81 procent) forventer at få juleaften. Men måske er der nye desserter på vej ind på julebordet, lyder det fra Arla, som har kigget på sitets internetsøgninger.

Julen er traditionernes fest – og det gælder i høj grad maden. Det viser en aktuel analyse af »Danskernes forventninger til julen 2023«, som Norstat har udført på vegne af Landbrug & Fødevarer blandt 1.100 repræsentative danskere.
Julemaden er nemlig noget af det, folk glæder sig allermest til juleaften (kun overgået af samvær med familie og venner). Og spørger man danskerne hvilken type mad, de forventer den 24. december, lyder svarene således: Brun sovs (86 procent), brunede kartofler (83 procent), risalamande (81 procent), hvide kartofler (80 procent), and (75 procent), rødkål (73 procent), flæskesteg (67 procent) og chips (57 procent).
- Risalamande er fortsat utrolig populær, kan vi se i vores søgestatistik. Det er en klassiker, som folk bare skal have på julebordet, og det hænger naturligvis tæt sammen med traditionen med at dyste om en mandelgave, konstaterer Tove Færch, Food Inspiration specialist i Digital & Media hos Arla.
Det paradoksale er, at hver 10. dansker, som spiser risalamande til jul, faktisk ikke bryder sig om denne dessertklassiker, viser en tidligere undersøgelse fra Arla.
Og måske er nye traditioner på vej ind. Arlas opskriftssite præsenterer jævnligt nye bud på juledesserter, og i år er opskriften på »Jule-is« med marcipan, chokolade og mandler – og kirsebærsauce til – blevet et stort hit. Antallet af internetsøgninger er således steget med 500 procent i forhold til sidste år.
Risengrød er en af de mest populære internetsøgninger, efterfulgt af havregrynskugler, jødekager, vaniljekranse og æbleskiver.