16-årig malkeko har produceret 10.000 kg F+P

15 kalve på 14 drægtigheder og kun 23 insemineringer er bare få af de ting, der er at bemærke ved 1673, som i sit 16-årige liv kun er blevet behandlet mod yverbetændelse fire gange og netop er blevet hædret for 10.000 kg F+P.

1673 har netop holdt sin fødselsdag på ejendommen hos Ulla Frederiksen og Per Kaasing i Mou, hvor hun kom til verden for 16 år siden.

Det var ikke derfor, hun skulle vaskes og have klovene ud i den kolde sne, men fordi at hun skulle hædres for at have produceret 10.000 kg F+P.

Med til fejringen var, foruden Ulla og Per, også deres søn Klaus Møller Kaasing, deres medarbejder Richard Jensen, fodringsrådgiver fra LandboNord Karsten Brødbæk og avlsrådgiver Kristina Brødbæk fra Viking.

Koen er efter Fyn Dolk P med Fyn Aks som morfar, og det er ikke første gang, at hun har opnået en præstation, som er blevet fejret. I 2017 blev hun nemlig hædret for at have opnået 100.000 kg mælk og er ifølge Ulla og Per godt på vej imod de 150.000 kg mælk.

Produktiv dame

I de 13,9 år, som 1673 har malket, har hun givet 10.106 kg mælk med 412 kg fedt og 347 kg protein. I hele hendes liv som malkeko, har hun kun været behandlet for yverbetændelse fire gange, blev det nævnt ved hædringen.

- Hun har været en yderst produktiv dame, da hun i hendes liv har kælvet 14 gange, hvilket har resulteret i 15 kalve – 9 kvier og 6 tyre. Til hendes 14 drægtigheder har der været anvendt 23 insemineringer, det vil sige i gennemsnit 1,6 inseminering pr. drægtighed, lød det fra avlsrådgiver Kristina Brødbæk fra Viking, der bemærkede, at 1673 er godt eksemplar for VikingRed og dens avlsmål; sunde og holdbare køer.

Hendes mor, 1430, var også en produktiv ko, som nåede at malke i 5,6 år og få 6 kalve – kun 1673 blev en kvie. En af 1673’s afkom fik 9 kalve, inden hun afgik og var tæt på at nå de 100.000 kg mælk, som hendes mor opnåede i 2017.

Læs også

Ingen udsigt til sukkerbomber
Management og produktionsøkonomi for krydsningskvier til rødt kød
Tre måder at sikre økonomien uden aflivning af tyrekalve
Senere første slæt bør ikke gå ud over kvaliteten
Nyt koncept: Kvier kan blive til rødt oksekød
Thise Mejeri låner en million kroner af forbrugerne