Mere plads til alle Thise-køer

Direktøren i Thise glæder sig over fuld forståelse blandt andelshaverne for, at alle deres køer nu skal leve op til kravene for tre hjerter i dyrevelfærdsmærkningerne.

- Jeg er imponeret, for jeg ved godt, at nogle af andelshaverne skal bøvle med det for at kunne opfylde de nye krav, lyder det fra Thises direktør, Poul Pedersen.

- Det tog 14 dage, fra beslutningen blev taget af bestyrelsen, til andelshaverne meldte sig klar til at opfylde de nye krav, lyder det fra en meget tilfreds Thise-direktør, Poul Pedersen, som for nylig kunne offentliggøre, at alle de køer, mejeriet får mælk fra, nu får mere plads og således lever op til kravene for tre hjerter i dyrevelfærdsmærkningerne.

Thises beslutning indebærer, at minimumskravet for de sortbrogede køer hæves fra 6 til 8 kvadratmeter, mens de noget mindre jerseykøer skal have 6,6 kvadratmeter. Dermed bliver mejeriet det første i Danmark, hvor pladsen pr. ko lever op til den dyrevelfærds-lovgivning, som først gælder fra 1. juli 2032 (for eksisterende bygninger taget i brug mellem 1. juli 2010 og 30. juni 2012) og 1. juli 2034 (for bygninger taget i brug før).

Poul Pedersen fortæller, at i hvert fald halvdelen af de i alt 75 andelshavere allerede i flere år har levet op til de nye krav, fordi de har leveret mælk under forskellige koncepter, hvor det er et krav med mere plads pr. ko. Et eksempel er Thise Græsmælk.

Langsigtet investering i renommé

Nu er resten af andelshaverne kommet med, og det møder anerkendende ord fra direktøren.

- Jeg er imponeret, for jeg ved godt, at nogle af andelshaverne skal bøvle med det for at kunne opfylde de nye krav. Alligevel har de nikket ja, selv om de ikke får noget ud af det på kort sigt. Så er det så op til mig som direktør at stå på for mål for, at de gør det på den lange bane. Og det er jeg overbevist om, at de gør.

- Det her er en langsigtet investering i Thises renommé, som vil bære frugt – blandt andet på grund af det gode samarbejde, vi har med Coop, som vi har haft kontrakt med siden 1995, fortæller Poul Pedersen til Effektivt Landbrug.

Poul Pedersen fastslår, at Thise fortsat vil være med i front, når det handler om udvikling af dyrevelfærd, klimatilpasning og natur. Et af de næste store skridt, som mejeriet håber på at kunne tage, er ifølge mejeridirektøren at udfase al sojaen i dyrenes kraftfoder senest i september 2023.

Læs også