Grillaften i Kerte: Røde køer og rødt kød

Serveringen fra Vester Åby Slagterforretning var i top, da 115 fynske kvægfolk var samlet til RDM og Dansk Holstein’s grillarrangement ved den store stald hos Jacob Serup Pedersen i Kerte.

Efter rundturen i stalden med Fyns største besætning med røde køer hos Jacob Serup Pedersen i Kerte stod slagter Morten Steffensen og hustruen Jeanette klar med oksesteg, flødekartofler, salat og en ristet pølse, da 115 fynske kvægfolk var samlet til den traditionelle grillaften, som lokalforeningerne for RDM og Dansk Holstein afvikler hvert år omkring 1. juni.

- Nu er det vel kød fra en rød ko, lyder det fra en af de entusiastiske gæster, mens tallerkenen fyldes til randen.

- Det er i hvert fald fra et kreatur, kommer svaret fra Vester Åby-slagteren, der nu for andet år i træk står for det vigtige kulinariske indslag denne trods alt halvkølige forsommeraften.

Ingen tilmelding - ingen mad

Rådgiverne Jan Hinrichsen og Søren Kjær Johannesen fra Viking Danmark Region Syd, der sammen med lokalforeningerne står for det praktiske arrangement, er godt tilfreds med fremmødet. Der er mødt helt præcist 115 deltagere op, hvilket ligger på linje med sidste års tilsvarende grillaften. Arrangementet, som går på skift mellem de to malkeracer, foregik i fjor i den sortbrogede besætning hos Jesper Navne ved Spodsbjerg.

Sidste år var der ligeledes premiere på serveringen fra Vester Åby Slagterforretning, hvor det ellers i de mange foregående år har været med grillpølser, tilberedt af raceforeningernes folk på skift.

- Nu har vi bindende tilmelding, og der udleveres ikke grillmad, hvis man ikke er tilmeldt, forsikrer Jan Hinrichsen, som er kontrolpost, inden køen når frem til buffeten ved porten ind til malkerummet.

- Det fungerer rigtigt fint, og i tidens ånd er der intet madspild, lyder det fra Viking-rådgiveren, inden en RDM-avler med fem deltagere krydses af på tilmeldingslisten.

Som afrunding på aftenen serverede Compex traditionen tro kaffe og wienerbrød til alle fremmødte.

Bedriften i Kerte

● Jacob Serup Pedersen, Jarlsbjerggyden 22, Kerte ved Årup, har en besætning på 425 RDM-køer plus opdræt. Årlig er ydelse pr. ko 11.865 kg mælk

● Køerne i sengestalden fra 2016 malkes tre gange i en Boumatic malkestald, side by side 2x20. En ny stald til goldkøer med velfærdsafsnit er under opførelse

● Markdriften er på 400 hektar

Læs også