Rådgiver: Beredskabsplanen for nødstrøm skal op af skuffen

Det er tid til at sikre, at generatoren virker, at kablerne er lange nok, og at alle ved, hvad de gør, hvis strømmen til vinter lukker ned i perioder.

Usikkerheden om produktion og forsyning af el i Europa betyder, at der kan blive lukket ned for strømmen i kortere perioder i løbet af vinteren. Det bliver påpeget i den seneste udgave af KvægNyt.

Det er netop for at imødegå sådan en situation, at mejeriers kvalitetsprogrammer stiller krav om, at man har en plan for, hvordan man håndterer perioder uden strøm. Men nu er det ikke længere nok at have skrevet noget på et stykke papir, fremhæver chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Seges Innovation til KvægNyt.

- Nu er der reelt en risiko for, at bedriften skal kunne fungere uden den sædvanlige strømforsyning i en kortere periode. Så jeg vil helt klart anbefale, at man afprøver, om alting virker, og sørger for, at alle ved, hvordan I skal håndtere sådan en situation, lyder det fra Anja Juul Freudendal.

- Vær også sikker på, at jeres nødberedskab for strøm er fulgt med bedriftens udvikling og dermed behov for strøm, tilføjer hun.

Nedkøling af mælketanken hvis strømmen er gået

En af de store strømslugere er nedkøling af mælken, og det skal tænkes ind i nødberedskabet.

- Sørg for, at du kan køle mælken så hurtigt, som dit kvalitetsprogram foreskriver det, og at du kan omrøre under hele kølingsprocessen. Husk også, at der skal være kapacitet til at varme vand nok til at gøre udstyr og buffertanke ordentlig rent, opfordrer Anja Juul Freudendal.

Desuden minder hun om, at det kan være en god idé at se sine forsikringspapirer igennem og sørge for, at man lever op til de krav, der står i betingelserne.

De formelle krav til kvægejendomme ved strømsvigt

Ifølge »Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg« er mælkeproducenter forpligtet til at have en beredskabsplan i tilfælde af strømsvigt, hvis der maskinmalkes på bedriften.

Mejeriernes kvalitetsprogrammer stiller desuden krav om, at køerne kan malkes og dyrene fodres og vandes, mens der er strømafbrydelse.

Læs også