Dyrlæge: - Vælg suttespand frem for narresut

Seges Innovation anbefaler, at man mælkefodrer kalvene med suttespande for at undgå udfordringer som vomdrikkere og kalve, der sutter på hinanden.

Det er naturligt for kalve at sutte, når de drikker mælk. Og ofte drikker kalve så hurtigt af en skål, at sutterefleksen er på sit højeste, når skålen er tømt. Det kan give udfordringer med »urindrikkere« og kalve, der generelt sutter på hinanden og inventaret. Det påpeger Seges Innovation i en meddelelse.

- Det er altså ikke primært for at opfylde et lovkrav, at man skal mælkefodre sine kalve med suttespande eller hænge narresutter op i kalveboksene, understreger dyrlæge Henrik Læssøe Martin, Seges Innovation, og understreger:

- Det giver rigtig god mening at opfylde kalvens suttebehov. Mange oplever langt bedre trivsel i kalvestalden med sundere og mere ensartede kalve, efter de har skiftet skålene ud med suttespande.

Vomdrikning kan give mistrivsel

En af de udfordringer, der kan afhjælpes ved at fodre kalve med suttespande, er ifølge Seges Innovation vomdrikning, som kan forekomme, når kalven drikker for hurtigt.

Når dette sker, bliver den såkaldte bollerende refleks ikke tilstrækkeligt aktiveret, og en del af mælken løber ned i vommen i stedet for i løben. I vommen sker der en fejlgæring af mælken med dannelse af mælkesyre.

Seges Innovation peger på, at det vil gøre kalven utilpas – ligesom det kan medføre vækst af bakterier, der kan være sygdomsfremkaldende.

De slår samtidig fast, at når mælken fermenteres i vommen, er foderudnyttelsen af mælken langt mindre, end når det fordøjes i løben. Derfor er vomdrikkere typisk utrivelige, afmagrede, har strittende pels og kan have svingende ædelyst.

- Vomdrikkere er primært et problem i besætninger, hvor kalvene får mælk fra en skål, en spand eller et trug, fortæller Henrik Læssøe Martin.

Opfyld både lovkrav og kalvens behov

Personligt ville Henrik Læssøe Martin til enhver tid vælge suttespande frem for narresutter.

- Vores erfaring er, at kalvene mange steder ikke er vilde med at bruge narresutterne. Men hvis man fodrer med suttespande og lader dem hænge 20 minutter efter hver fodring, får kalvene opfyldt deres suttebehov, siger han og tilføjer:

- Så hvis man skal investere i noget, ville jeg undgå at sætte mig mellem to stole ved at købe narresutter, som nok opfylder lovkravet, men ikke er optimalt i forhold til kalven.

Mange oplever langt bedre trivsel i kalvestalden med sundere og mere ensartede kalve

Henrik Læssøe Martin, dyrlæge, Seges Innovation

 

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også