Ny stald på 2.700 m2: - Det giver en frihed

Familien Hofman har fået en anden hverdag, efter de har bygget ny kostald med malkerobotter. Trods flere køer oplever familien i dag en større frihed i hverdagen. Nu viser de den færdige stald frem.

Stalden rummer 220 køer. Der er foderbord i midten af stalden, sand i sengebåsene, fast gulv med skrabere, gardiner i siden og separationsafdeling og kælvningsfaciliteter i den ene ende. Køerne malkes i tre Lely A5-robotter. - Foruden at stalden skulle leve op til kravene, ville vi have sand i sengebåsene, forklarer Marc Hofman om tankerne bag byggeriet. Tirsdag den 26. september er der åben stald ved Evelien og Marc Hofman i Himmerland. Her ses Karl Bisgaard fra Entreprenørfirmaet Kristian Hansen ApS, som er hovedentreprenør i projektet. Fotos: Tenna Bang - Vi har flere køer og det giver mere arbejde, men den nye stald og malkerobotterne gør, at det er en helt anden hverdag, vi har, siger Evelien Hofman.

Tirsdag den 26. september inviterer Entreprenørfirmaet Kristian Hansen og mælkeproducenterne Evelien og Marc Hofman til åben stald i parrets nye kostald udenfor Aalestrup.

En stald på 2.700 kvadratmeter med plads til 220 køer.

Evelien og Marc Hofman kom fra Holland i 2006 og startede med at udvide fra 66 til 110 køer i løsdrift. Som årene gik, begyndte de at snakke om, hvad der skulle ske, for de kunne se, at stalden ikke levede op til de kommende 2024-krav.

- Vi kunne sælge det her og så købe noget andet. Men vi vidste også godt, at vi ikke ville kunne komme af med det her, når stalden ikke engang kan køre videre, forklarer Evelien.

Derfor valgte familien at kontakte Entreprenørfirmaet Kristian Hansen ApS, som har stået for projektet.

- Vi har ingen tykke haser eller skader på haserne, og samtidig lægger køerne sig hurtigere ned og bruger generelt længere tid på at ligge ned end i den gamle kostald

Marc Hofman, mælkeproducent, Aalestrup

Sand i sengebåsene

Den nye kostald blev taget i brug i april.

- Foruden at stalden skulle leve op til kravene, ville vi have sand i sengebåsene, forklarer Marc Hofman om tankerne bag byggeriet.

Der er plads til 220 køer, foderbord i midten, sand i sengebåsene, fast gulv med skrabere, gardiner i siden og separationsafdeling og kælvningsfaciliteter i den ene ende.

- Vi er rigtig glade for stalden, siger Marc, som sammen med Evelien passer køerne, mens maskinstationen tager sig af marken.

Kvierne er flyttet fra naboejendommen og ind i den gamle kostald.

Malkerobotter

I stalden er der tre Lely A5-robotter. Og selvom det er nyt for både Evelien og Marc at arbejde med robotter, er de meget tilfredse med dem.

- Valget faldt på robotter, fordi det bliver sværere og sværere at finde arbejdskraft, og samtidig havde vi også lyst til, at selvom vi fik 100 køer mere, så kunne vi stadig passe dem bare os to, forklarer Evelien.

Marc oplever, at der stadig er meget at lære med robotterne, men er meget tilfreds med den hjælp, de har fået fra Lely.

- De kommer, når vi ringer og har bare været der, siger han.

De ældre køer har skullet vænne sig til robotterne, mens det er gået overraskende nemt med kvierne. Evelien og Marc tror blandt andet, det skyldes, at der slet ikke er den støj fra A5-robotten i forhold til tidligere modeller.

- Der har bare været ro på fra start, siger Evelien, som giver køerne grime på lige op til kælvning. Den grime beholder de på indtil to-tre uger efter kælvning, så hun altid kan se hvilke køer, hun skal være ekstra opmærksom på.

- Valget faldt på robotter, fordi det bliver sværere og sværere at finde arbejdskraft

Evelien Hofman, mælkeproducent, Aalestrup

Ydelse og yversundhed

Evelien og Marc er meget tilfredse med køerne, som har holdt ydelsen på 11.600 kg EKM med lige nu 2,6 malkninger i døgnet, trods indkøring i ny stald, opkøb af dyr fra andre besætninger og varmen i den tidlige sommer.

Celletallet er steget lidt, men det bekymrer ikke familien.

- Det er stress. Der har været varmt og vi har købt dyr ind, forklarer Evelien, som også har måttet justere på nakkebommen, da flere køer i starten ikke kom langt nok tilbage i båsen og derfor tissede i sandet.

- Det har givet en del arbejde at holde sengebåsene rene og også flere yverbetændelser, men jeg synes, der er ved at være styr på det nu, forklarer Evelien.

Besætningen oplever, at 1. kalvskøerne giver mere mælk end de gjorde i den gamle stald, og derfor er familien meget tilfredse.

Trods kun fem måneder i den nye stald er det tydeligt for familien, at sandet har gjort godt for køerne.

- Vi har ingen tykke haser eller skader på haserne, og samtidig lægger køerne sig hurtigere ned og bruger generelt længere tid på at ligge ned end i den gamle kostald, siger Marc Hofman.

Frihed i hverdagen

Selvom familien Hofman i dag skal blande foder til 100 køer mere end tidligere, klovbeskære 100 køer mere og inseminere 100 køer mere, så er arbejdsdagen i dag en anden.

- Vi har flere køer og det giver mere arbejde, men den nye stald og malkerobotterne gør, at det er en helt anden hverdag, vi har, siger Evelien, som glæder sig over, at det blandt andet giver mulighed for at følge børnene til fritidsaktiviteter.

- Det er heller ikke så fysisk hårdt mere, siger Marc Hofman og tænker tilbage på, da de for nylig var i Fårup Sommerland, og hvor de ikke skulle hjem til malketid, men kunne blive så længe de ville.

- Det giver en frihed og det er dejligt.

Der er åben stald tirsdag den 26. september klokken 10-15 på Ørnhøjvej 47, 9620 Aalestrup.

Læs også