bannerPos

Amerikanske vandsenge har indtaget Danmark

Gert Trøst Hansen (tv) er den første dansker, som fik etableret de amerikanske vandsenge til sine køer. De blev leveret af den danske virksomhed Grotrian A/S, som er dansk forhandler, efter salgschef Jan Søgaard nøje havde målet stalden op. Fotos: Tenna Bang

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
22-08-2019 12:22
DCC Waterbeds leveres i et langt stykke, så de passer til en række sengebåse. Indvendigt er en madras delt i to, så der er en pose med vand under koens forpart og en større pose med vand under koens krop og bagpart. Koens knæ vil aldrig røre betonen under, hvorimod koens bagklove vil røre betonen under, når hun lægger sig ned og rejser sig, men bære oppe når hun ligger ned.

Det var den danske virksomhed Grotrian A/S, som fik den første danske bestilling af de amerikanske vandsenge, DCC Waterbeds. Den kom fra mælkeproducent Gert Trøst Hansen, som til en start ville etablere vandsengene ved sine goldkøer og nykælvere på Bøgeskovgaard nær Brørup.

Inden han kom så langt, skulle de gamle almindelige madrasser fjernes og betonen gøres jævn.

- Det var faktisk det største arbejde. Det at lægge vandmadrasserne og fylde vand i er ganske enkelt, det er alt det inden, som tager tiden, fortæller Gert Trøst Hansen.

Jan Søgaard, salgschef ved Grotrian A/S, kom og målte stalden op, og så var de klar.

To indfyldningssteder

Vandmadrasserne, som er lavet af gummilærred, leveres i et langt stykke passende til den række sengebåse de skal ligges ned i. De er rullet sammen og ligner mest af alt en lang gymnastikmåtte.

Stykket trilles ud på betonen og gøres fast for oven i båsen. Ved hver adskillelse mellem en madras og den næste er der en orange streg, som indikerer midten mellem to madrasser og kommer til at ligge præcis under sengebøjlen.

Herefter fyldes der vand i alle madrasserne. Selvom vandsengene leveres i et langt stykke, er de afskilte indeni. I hver madras er der to poser, som bliver fyldt med vand. En, som kommer til at ligge under koens forpart, og en, som kommer til at ligge under koens krop og bagpart.

Hvor meget vand, der skal i hver pose er nøjagtigt afstemt, og der er taget højde for, om madrassen ligger yderst i en række, ligger midt i en række, eller måske er en madras, som lægges ned efterfølgende og hverken hænger fast i en anden madras til den ene eller anden side.

Hver madras rummer cirka 52 liter vand.

Vandmængde nøjagtigt målt op

I den øverste pose i båsen er der så meget vand, at koens knæ aldrig kommer til at røre betonen, heller ikke når hun ligger eller rejser sig. Derimod er der i den nederste pose, som bærer koens krop og bagpart, vand nok til at bære koen oppe, når hun ligger ned, men ikke mere end at hendes klove vil mærke betonen under, når hun lægger sig ned og rejser sig op.

- Koen skal kunne stå på flad klov for at finde balance til at kunne rejse og lægge sig. Man ser ved nogen latexmadrasser, at køerne ikke kan mærke underlaget, og de vil tit stå på spidsen af kloven for at finde balancen, fortæller Jan Søgaard.

Gert Trøst Hansen bekræfter. Han har nemlig forsøgt at fylde mere vand i en af madrasserne, end der stod på vejledningen, bare for at prøve om ikke det var bedre.

- Men der kunne jeg se, hvorfor der ikke skal mere vand i, for koen kunne slet ikke finde balancen, og når hun endelig kom ned at ligge, trillede hun af og ind under sengebøjlen, fortæller Gert Trøst Hansen.

Forebygger varmestress

På Bøgeskovgaard oplevede man især sidste sommer, at køerne kom af med varmen, når de lå på madrasserne, og det er der ifølge salgschefen Jan Søgaard, en helt naturlig forklaring på.

- I en almindelig latexmadras vil latexen isolere, så koen har sværere ved at komme af med varmen, men vand isolerer ikke. Det vil sige, at varmen fra koen vil fortsætte ned gennem betonen, som på disse breddegrader konstant er omkring 8 grader varm året rundt, og her kan afledes uanede mængder varme, forklarer Jan Søgaard.

For godt tre måneder siden fik også de malkende køer ved Gert Trøst Hansen vandsenge.

- Normalt har vi altid en nedgang i ydelsen i løbet af sommeren, men det har vi ikke oplevet i år, fortæller han.

Holdbarhed og levetid

Selvom Gert Trøst Hansen har gjort en ihærdig indsats for at tjekke vandmadrassernes holdbarhed ved at hamre på dem med en greb, uden at madrassen lod sig påvirke af det, fortæller Jan Søgaard, at vandmadrasserne kan gå i stykker, for eksempel hvis man kommer for tæt på med en minilæsser.

- Men sker det, er det jo kun den ene madras man skal have skiftet og ikke hele rækken, som man oplever ved andre modeller, hvor vandet ikke er opdelt i zoner, siger han.

Vandmadrassen bliver ikke »træt« med tiden, men forbliver i den samme form og hårdhed, som da den blev lagt.

- Selvom en latexmadras rejser sig igen, vil den, efter at den er taget i brug, aldrig komme op på 100 procent igen, fortæller Jan Søgaard, som har svært ved at vurdere vandmadrasserne levetid, da de første madrasser, der blev lagt ned sidst i 90’erne, stadig holder i bedste velgående.

Grotrian A/S har i dag lagt vandmadrasser ned ved tre danske besætninger, i alt omkring 1.000 styk, og Jan Søgaard fortæller, at alle besætningsejere oplever de samme positive resultater som Gert Trøst Hansen.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 55 15 87

Én guldmedalje og 39 sølvmedaljer i Hannover

John Deere løber sammen med Joskin med den eneste guldmedalje, der er uddelt til den kommende Agritechnica-udstilling i november. Danske Samson får sølv for en NPK-sensor.

Afventende stemning på svinemarkeder

Den fornyede fremgang i eksporten af svinekød til Kina har skabt en afventende stemning på de europæiske markeder, lyder det fra Danish Crown. I denne uge er noteringen uændret.

Godt høst-år målt på beredskabet

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Vestjyllands Andel køber op i grovvarefirma

Vestjyllands Andel overtager 75 procent af aktiemajoriteten i grovvareselskabet Adival.

L&F: Der skal flere penge til jordfordeling

Den pulje, som forligspartierne bag tørkepakken er blevet enige om at afsætte til jordfordeling, er en start, men for lille, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Bred kreds af partier er enige om grøn jordfordelingsaftale

En bred politisk aftale mellem regeringen og aftaleparterne bag tørkepakken bliver startskuddet til en grøn multifunktionel jordfordeling. 150 mio. kroner er afsat til, at op til 6.800 hektar landbrugsjord ud fra lokale interesser kan blive omfordelt i lokale multifunktionelle projekter, der for eksempel både understøtter vandmiljø, klima, friluftsliv og drikkevandsbeskyttelse.
Side 1 af 1636 (32717 artikler)Prev1234567163416351636Next