Arla: Mælkeafregning efter klimatryk er på vej

I fremtiden kan mælkeproducenter se frem til at få afregnet deres mælk efter deres bedrifters klimaaftryk. Sådan lyder et udspil fra Arla.

Mælkeproduktionen skal være bedre for klimaet, og derfor skal afregningen for mælkeproducenterne også laves i forhold til klimaaftryk, mener Arla-formand Jan Toft Nørgaard.
Mælkeproduktionen skal være bedre for klimaet, og derfor skal afregningen for mælkeproducenterne også laves i forhold til klimaaftryk, mener Arla-formand Jan Toft Nørgaard.

Mælkepriserne har ligget stille hen over det seneste år, men det er ikke givet, at det bliver sådan i fremtiden. I hvert fald lægger Arla op til, at den enkelte bedrifts afregningspris også skal fastlægges efter klimaaftryk. Det skriver Ritzau ifølge dr.dk.

Ifølge Arla-formand Jan Toft Nørgaard kan den nye afregningsmodel være på plads i 2021.

- I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter, siger Jan Toft Nørgaard og fortsætter:

- Og vi skal sikre, at det ikke kun er dem, der ligger bedst og er tættest på målet, der skal have den største motivation. Vi skal have en model, der sikrer, at alle honoreres for at rykke sig, siger Jan Toft Nørgaard.

Landbrugets videnscenter Seges skal efter planen hjælpe til med at kortlægge, hvilke muligheder den enkelte landmand vil have for at nedbringe udledningen af klimagasser.

Læs også

Varmt vejr påvirker ikke ensilageblokkes kvalitet
Oksekødsmarkedet: Dyre udskæringer står i stampe
Stort ta’ selv-bord i rekordbesætning
Ny cutter klarer rundballerne
Overvej hvor øko-proteinerne skal komme fra
Arla i grønt eksport-sats