bannerPos

Asfalt i siloen - og i laden

Det er svært at give hånd for veludført arbejde i coronatiden. Men det er tanken, der tæller. Her hilser Ryan Knusen, Munck (til venstre), på landmand Torben Hansen, Fjelsted. Fotos: Henning Andersen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
02-05-2020 11:26
Som en af de formentlig eneste i Danmark har kvægproducent Torben Hansen, Fjelsted, fået lagt asfalt i sin lade. Og det har gjort livet nemmere.

Det var egentlig kun meningen, at Torben Hansen skulle have lagt asfalt fra Munck Asfalt i sine siloer. Men så fik han et tilbud, som var svært at sige nej til.

- Jeg var ved at bygge staklade, og så spurgte Ryan Knudsen (fra Munck, red.) om de ikke skulle lægge asfalt der også? Og jeg syntes, det var en god ide, når de nu alligevel var her med hele maskineriet. Så var det sådan set bare at komme i gang, fortæller Torben Hansen. 

Han har været godt tilfreds med det nye underlag i stakladen.

- At få en fast bund herinde har gjort, at vi har været forskånet for rotter, fordi de ikke kan grave ned i underlaget. Det er selvfølgelig ikke helt samme kvalitet af asfalten herinde, som der er i siloerne, men det her er af samme kvalitet, som der er på cykelstier, forklarer landmanden.

Færdig på en dag

Alt i alt har Torben Hansen fået lagt asfalt på 700 kvadratmeter i laden, udover 1.600 kvadratmeter i sine siloer. 

- Min mening var, at ovenpå den gamle beton ville jeg have lagt fire centimeter asfalt, når stenene var ryddet op eller var sådan, at man kunne finde stenen i overfladen, siger han og fortsætter:

- Munck lagde asfalten på en dag! Men jeg oplevede også, at de havde den samme indstilling som landmænd, at man starter, og så bliver man ved, til man er færdig.

Han oplevede samtidig god konduite hos Munck.

- De løber og måler det lag asfalt, de ligger ud, så det passer virkelig godt til tilbuddet. Jeg tror, jeg fik 4 tons asfalt tilbage, da de var færdige, og det fik jeg så en udkørsel og en vej for. Så det var, som det skulle være.

Vant til opgaver for landmænd

Selv om det er noget nyt at have asfalt i laden, er Munck Asfalt ganske vante med at lave opgaver for landmænd, fortæller Ryan Knudsen, der lagde asfalten på gården i Fjelsted.

- VI har faktisk gennem tiden haft en del opgaver for landmænd, både siloer, køreveje, ensilagepladser og andre ting. På ensilagepladser kan asfalten bedre tage den syre, der er i ensilagen, men også rundt om gårdene betyder det meget, at det ikke støver, at der ikke er mudret, at det er til at komme frem, og så videre, siger Ryan Knudsen.

Han oplever at få gode tilbagemeldinger fra kunderne, når et projekt er lavet. 

- Generelt er landmænd gode kunder at arbejde sammen med, og vi er glade for at arbejde sammen med dem, pointerer han.

Arbejdsomme landmænd

Hvad skyldes det? 

- For det første kommer vi ud til nogle, der er meget arbejdsomme. De laver også meget af arbejdet selv, og det vil sige, at når vi kommer, så ved landmændene, hvad der er lavet, og hvordan gruset er, hvordan det er bygget op, og det betyder meget for vores job. Og det gør, at det for os er det nemt at gå til.

At kunne lægge asfalten på en dag er ikke noget usædvanligt forløb for Munck, fortæller Ryan Knudsen.

- På en gård, som den her, kan vi godt lægge 400-500 tons asfalt. Det er sjældent, at vi bruger to dage på det, medmindre det er meget store gårde. 

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

Soja rydder skov, men det gør halvdelen af supermarkedets produkter også

Diskussionen om bæredygtigheden af soja stikker dybere end Danmarks grisestalde. Den handler om det globale fødevaresystem, som vi alle er en del af, og alle har ansvar for at ændre.

Overbormester aflyser planlagt udledning til Øresund

Først blev de planlagte udledninger af 290.000 kubikmeter spildevand til Øresund rykket til efteråret. Nu er de blevet endelig aflyst. Forsyningsselskab arbejder på at finde alternative løsninger.

Ekstra penge til at opspore jordforureninger

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.

Lav hollandsk mælkepris kan ramme den danske

I den kommende periode er risiko for nedjusteringer af den danske mælkepris med 7-14 øre, vurderer AgroMarkets.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.
Side 1 af 1851 (37015 artikler)Prev1234567184918501851Next