EU finder millioner til mælkemarkedet

Selv om EU's landbrugskommisær, polakken Janusz Wojciechowski, har meldt ud, at pengene under det nuværende landbrugsbudget er brugt, har EU alligevel fundet penge, der skal bruges i et forsøg på at holde hånden under mælkeproducenter.

Formodentlig hårdt presset af sydligere lande har EU i modsætning til deres tidligere udmeldinger fundet nogle penge, som de tilbyder som støtte til mælkemarkedet. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM, red.) i sit ugentlige nyhedsbrev. 

- Ifølge LDM's oplysninger drejer det sig om cirka 80 millioner euro, som EU har tiltænkt mælkemarkedet, og umiddelbart er det planen at give pengene til privat oplagring af smør og skummetmælkspulver og ost, skriver foreningens formand Kjartan Poulsen i nyhedsbrevet.

Derudover vil EU støtte oplagring af kød fra kvæg, får og geder.

- Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har svaret nej tak til at give pengene til oplagringsstøtte for mælkeprodukter. LDM ser meget hellere pengene brugt til reduktions- og ophørsstøtte som i 2016. Dengang stod 48.000 mælkeproducenter sammen om at reducere indvejningen med tilsammen 834.000 tons mælk svarende til en reduktion på godt to procent i forhold til produktionen i samme periode det foregående år. Og det kostede kun EU 112 millioner euro.

- Det var en utrolig billig foranstaltning, som både gjorde gavn for dem, der var villige til at sælge køerne måske et år før planlagt eller reducere besætningen, og det gjorde gavn for dem, der ønskede at producere mælk fremover. En fair og gavnlig ordning, hedder det i nyhedsbrevet.

- Og hvem får gavn af oplagringsstøtte? Forhåbentlig kommer det også landmanden til gavn, men vi ved også, at lagrene ligger og presser priserne, indtil de er tømt igen. LDM ønsker ikke lagre, og slet ikke offentligt finansierede lagre, men det skal nok vise sig, at mejerilobbyen er stærk nok til at få gennemtrumfet støtten.

Læs også