bannerPos

EU finder millioner til mælkemarkedet

EU-Kommissionen har fundet 80 millioner euro, der skal bruges til at støtte op om mælkemarkedet, Foto: Henning K. Andersen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
27-04-2020 09:35
Selv om EU's landbrugskommisær, polakken Janusz Wojciechowski, har meldt ud, at pengene under det nuværende landbrugsbudget er brugt, har EU alligevel fundet penge, der skal bruges i et forsøg på at holde hånden under mælkeproducenter.

Formodentlig hårdt presset af sydligere lande har EU i modsætning til deres tidligere udmeldinger fundet nogle penge, som de tilbyder som støtte til mælkemarkedet. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM, red.) i sit ugentlige nyhedsbrev. 

- Ifølge LDM's oplysninger drejer det sig om cirka 80 millioner euro, som EU har tiltænkt mælkemarkedet, og umiddelbart er det planen at give pengene til privat oplagring af smør og skummetmælkspulver og ost, skriver foreningens formand Kjartan Poulsen i nyhedsbrevet.

Derudover vil EU støtte oplagring af kød fra kvæg, får og geder.

- Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har svaret nej tak til at give pengene til oplagringsstøtte for mælkeprodukter. LDM ser meget hellere pengene brugt til reduktions- og ophørsstøtte som i 2016. Dengang stod 48.000 mælkeproducenter sammen om at reducere indvejningen med tilsammen 834.000 tons mælk svarende til en reduktion på godt to procent i forhold til produktionen i samme periode det foregående år. Og det kostede kun EU 112 millioner euro.

- Det var en utrolig billig foranstaltning, som både gjorde gavn for dem, der var villige til at sælge køerne måske et år før planlagt eller reducere besætningen, og det gjorde gavn for dem, der ønskede at producere mælk fremover. En fair og gavnlig ordning, hedder det i nyhedsbrevet.

- Og hvem får gavn af oplagringsstøtte? Forhåbentlig kommer det også landmanden til gavn, men vi ved også, at lagrene ligger og presser priserne, indtil de er tømt igen. LDM ønsker ikke lagre, og slet ikke offentligt finansierede lagre, men det skal nok vise sig, at mejerilobbyen er stærk nok til at få gennemtrumfet støtten.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next