Forkert fodring kan også fungere

Selvom sodakorn ikke umiddelbart er en optimal ingrediens i goldkofoderet, er det alligevel lykkedes meget godt hos Bo Skovbjerg Nielsen, Vrå, erkender Hedegaards produktchef.

En ration bestående af græsensilage, halm og sodakorn burde ikke fungere i goldkostalden.

Bo Skovbjerg Nielsen, som forleden var vært for en kvægfagdag, der var stablet på benene i et samarbejde mellem Hedegaard og LandboNord og trak mere end 120 gæster til gården, erkendte da også, at han udelukkende bruger sodakorn, fordi det er det billigste.

- Jeg ved godt, at det er helt forkert, men det er en afvejning af hvad vi føler, der bedst kan betale sig, lød det ærligt fra mælkeproducenten, der har 260 årskøer på gården ved Vrå i Vendsyssel.

Han kunne da også høre Hedegaards produktchef for mineral og vitaminer, Anne-Mette Søndergaard, indrømme, at fodringen alligevel er lykkedes, selvom man går imod lærebøgerne.

 - Normalt ville man sige, at »så dør baby«, men her fungerer det, fordi Bo supplerer med kviernes mineraler, goldkomineraler og 9,5 gram kalk pr. kilo tørstof, lød det fra Anne-Mette Søndergaard, der understregede vigtigheden af klor for at opretholde den rette kalciumbalance, når sodakorn er en del af goldkodiæten.

- Når foderkridt fortsætter gennem vommen og ned i løben, er det nødvendig, at den bliver udsat for et syrebad, for at koen kan optage kalcium. Derfor er det vigtigt, at koen får klor, når man fodrer med sodakorn. Ellers fiser kridtet lige igennem og vi kommer til at stå med en ko, der har mælkefeber, konstaterede hun.

- Men med fem procents forekomst af mælkefeber, er det ikke noget stort problem her.

Kan korrigere meget

Med en goldkoblanding i hænderne, der ikke følger fodereksperternes ABC, var Anne-Mette Søndergaards pointe, at man kan korrigere sig ud af meget, når det kommer til fodring.

- Her gør Bo nogle ting for undgå de uheldige effekter, foderblandingen umiddelbart vil have på goldkøerne. Det gælder først og fremmest om at bestemme sig for, hvilken fodringsskole - forsuring eller masser af kalk - der passer bedst ind, og så have øje for, hvad man kan gøre for at undgå eventuelle problemer, lød rådet fra produktchefen.

- Først og fremmest gælder det om at undgå, at køerne mangler kalcium, når man golder af, og så er det meget vigtigt, at de får rigeligt med naturligt E-vitamin. Derfor skal man vælge en goldkoblanding med minimum 2.000 og gerne 3.000 milligram naturlig E-vitamin, fastslog hun og understregede, at selve foderet kun er en lille del af de faktorer, der spiller ind på en sund og højtydende besætning.

- Der findes amerikanske undersøgelser, som siger, at fodersammensætningen faktisk kun betyder 10 procent for ydelsen, mens E-vitamin, plads ved goldkøerne, at der er foder på foderbordet hele tiden og man undgår den generelle stress, som overbelægning vil give, er langt vigtigere. Så der er mange ting, der spiller ind, som man ikke kan købe i en sæk – altså lige bortset fra E-vitamin, konkluderede Anne-Mette Søndergaard, og sendte tilhørerne på rundtur, hvordan mange af tingene kan løses i »balsalen«, som hun kaldte Bo Skovbjerg Nielsens goldko- og ungdyrstald, der blev bygget i 2014.

Læs også