bannerPos

Højere fedtprocent og ædelyst med chokolade

- Fordelen ved bergerfedt er, at det måske er lidt lettere at håndtere og ikke fylder så meget som chokoladen. Til gengæld vil jeg tro, at jeg betaler omtrent det halve for chokoladen, mens min oplevelse også er, at ædelysten bliver større end med bergerfedt, siger Jørgen Elkjær. Fotos: Christian Carus

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
14-02-2020 08:13
Højere fedtprocent i mælken, større ædelyst og billigere pris opvejer til fulde ulemperne ved at bruge restchokolade i fuldfoderblandingen hos Jørgen Elkjær, Støvring.

Hos Jørgen Elkjær, Støvring syd for Aalborg, har 800 gram chokolade pr. ko i flere år været en fast del af rationen til de 150 årskøer.

Chokoladen bliver leveret af firmaet Adival, der igennem de sidste 20 år har specialiseret sig at udnytte restprodukter fra blandt andet slikindustrien til dyrefoder. I forhold til køer er chokolade det mest brugte, mens man i svinebranchen også modtager vingummi- og kagerester.

- Vi har også prøvet med vingummi engang, men det giver ikke samme effekt som chokoladen. Det er fedtet, vi kan bruge til noget her. Sukkeret får de igennem roer. Og vi har set, at chokoladen hæver fedtprocenten i mælken med 0,2 procent, fortæller Jørgen Elkjær, der tidligere har brugte bergerfedt for at få fedtprocenten i vejret.

- Fordelen ved bergerfedt er, at det måske er lidt lettere at håndtere og ikke fylder så meget som chokoladen. Til gengæld vil jeg tro, at jeg betaler omtrent det halve for chokoladen, mens min oplevelse også er, at ædelysten bliver større end med bergerfedt. Det betyder også en hel del i forhold til mælkeproduktionen, vurderer Jørgen Elkjær, der ser sine køer yde omkring 11.000 kilo EKM i gennemsnit.

Derfor får han leveret et ton chokolade hver anden-tredje måned, hvilket går op med chokoladens holdbarhed på betongulvet.

800 gram pr. ko

Gennem flere års erfaring har Jørgen Elkjær fundet frem til, at netop 800 gram pr. ko er den optimale dosering.

- De kan ikke rigtig klare mere end de 800 gram. Så får de tynd mave, mens det også kan give afsmag – man kan simpelthen fornemme, at mælken bliver mere sød, forklarer landmanden, der derfor skal holde tungen lige i munden, når de søde sager bliver læsset i fuldfodervognen.

- Chokolade er utrolig tungt i forhold til de andre ting, vi arbejder med. Man skal ikke tippe meget med skovlen, før man har 25 kilo. Så man skal være påpasselig med doseringen, fortæller Jørgen Elkjær, der blander chokoladen i vognen sammen med pillefoderet.

Ekstra foderenhed

Netop håndteringen er et af de argumenter, der bliver brugt af landmænd, som takker nej til tilbud om chokolade på foderbordet, fortæller Jørn Larsen, som står for formidlingen af restchokolade til de nordjyske landmænd.

- Mange mener, at det er lettere at købe deres varer ind i sække. Men med den minilæsser, der står på de fleste landbrug, er ekstraarbejdet meget begrænset, konstaterer salgskonsulenten.

Han fremhæver, at man udover at tilføre ekstra fedt, også får en foderenhed ud af de 7-800 gram, som han anbefaler, man blander i foderrationen.

- Så der er altså noget at hente. Også hvis man sætter det i forhold til al den snak om bæredygtighed, der fylder i disse år. Jeg ser det, som en god måde at udnytte ressourcer, der ellers bare var endt på forbrændingen eller måske i et biogasanlæg, siger Jørn Larsen.

Grund til grin

Mens chokoladetilskuddet er populært på foderbordet, har det også givet anledning til en hel del grin, når Jørgen Elkjær har fortalt sine gæster om det.

- Der var engang, vi havde en børnehave på besøg, hvor jeg fortalte, at det mest bøvlede ved det hele var, at vi skulle ud og børste alle 150 køers tænder hver aften. Det var der også to af pædagogerne, der troede på, griner landmanden, der selvfølgelig også har hørt sin del af vittigheder i stil med: »Giver de så kakao-mælk?«

- Det kan bestemt kaste nogle sjove kommentarer af sig, men det vigtigste er, at det bare har fungeret for os. Jeg er ikke i tvivl om, at det giver resultater, konkluderer han.

Chokolade til køer

Siden år 2000 har firmaet Adival med base i Billund specialiseret sig i at udnytte restprodukter fra fødevareindustrien til dyrefoder – blandt andet chokolade.

Ifølge firmaets hjemmeside leverer Adival årligt omkring 20.000 tons fodermidler til landbruget.

Chokoladen tilsættes majsstivelse for at lette håndteringen.

Jørn Larsen, der står for formidlingen af foderchokolade i Nordjylland, anbefaler tildeling af 7-800 gram chokolade pr. ko i foderrationen.

Eksempel på energiindhold: 26,8 procent råfedt, 40,3 procent sukker.

Dataoverførsel for blandede maskinparker

I dag skal landmænd indsamle store mængder data for at administrere deres bedrifter samt for at opfylde kravene om dokumentation. Med ISOXML-standarden er det muligt at overføre markdata fra maskinens skærm fra populære producenter til John Deere Operations Center. På baggrund heraf kan John Deere understøtte kunder, der arbejder med maskinparker fra forskellige leverandører.

- Smågrisemarkedet er stabilt og i balance

Nord-West noteringen forbliver i denne uge uændret på 39,00 euro. Samme melding gælder noteringen for 8-kilos grise, der ligeledes er uændret på 25,40 euro

Semler Agro får ny afdelingsleder på sjællandsk hovedcenter

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, har fundet sin nye afdelingsleder i filialen i Næstved. Ny mand i spidsen i Næstved er 45-årige Jesper Ulrik Skallergård, der kommer med mere end 11 års ledelseserfaring fra N.C. Nielsen A/S.

Farven er skiftet fra gul til rød

Egentlig har det ikke så meget at betyde, om den hedder New Holland eller Case. Det primære i valget af anden mejetærsker har været at holde fast i den velkendte service, lyder det fra Poul Martin Mortensen og sønnen Palle Mortensen, der mistede deres mejetærsker til flammerne sidste lørdag.

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvordan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskat-ningen og momsen?
Side 1 af 1892 (37837 artikler)Prev1234567189018911892Next