Hollandsk HyCare-koncept overrasker

De første resultater fra det hollandske koncept »HyCare« viser, at den gennemsnitlige levealder er steget med seks måneder for 210 køer ved Eindhoven i Holland. Samtidig er der set væsentlige forbedringer i selve mælkeproduktionen, og omkostningerne til dyrlægen er faldet.

Mælkeproducent Jos Seuntiëns, Holland, har det seneste halvandet år efterlevet HyCare-konceptet, hvor især hygiejne og forebyggelse af infektioner er i fokus. Det har givet ham en ekstra fortjeneste på titusinder af euro.
Mælkeproducent Jos Seuntiëns, Holland, har det seneste halvandet år efterlevet HyCare-konceptet, hvor især hygiejne og forebyggelse af infektioner er i fokus. Det har givet ham en ekstra fortjeneste på titusinder af euro.

Der blev foretaget justeringer af arbejdsmetoderne for mælkeproducent Jos Seuntiëns baseret på HyCare-konceptet for knap halvandet år siden på ejendommen ved Knegsel nær hollandske Eindhoven tæt på den belgiske grænse, hvor han har 210 køer og 4 malkerobotter.

HyCare-konceptet går overordnet ud på høj hygiejne og at forebygge infektioner.

Konceptet består af seks grundlæggende elementer, som blandt andet indeholder:

 • Et »coated« foderområde, så foderrester og uønsket bakterievækst ikke kan trænge ned i betonen
 • Øget fokus og hjælpemidler for at lette rengøringen på ejendommen og desinfektion, hvis det er nødvendigt
 • Behandlet drikkevand med et CBb-registreret produkt, som ifølge firmaet bag MR Schippers sikrer en optimal drikkevandskvalitet. Samtidig rengøres drikkekar to gange om ugen, hvilket betyder, at køerne altid har frisk og rent vand til rådighed
 • Stor skadedyrskontrol for at forhindre overførsel af sygdomme
 • Individuel overvågning af drøvtygning og leverniveau efter behov. Især for at forhindre at koen »dykker« omkring kælvning.
 • Herudover struktur omkring klovbeskæring og samtidig går køerne hen over en måtte med et klovplejeprodukt, hver gang de forlader robotten. Der pumpes automatisk mere af produktet ind i måtten fire gange dagligt. To gange om ugen sprøjtes spaltegulvet med en rygsprøjte 
 • Sidste element i HyCare er management. Der bliver blandt andet leveret rådgivning gennem MR Schippers, for blandt andet at sikre at de købte produkter også anvendes rigtigt

Lettere og sjovere arbejde

I løbet af 1,5 år er levealderen steget med 6 måneder ifølge CRV-tal. Det er temmelig meget, og kvægsektoren i Holland har et generelt mål om at forlænge levealderen med 6 måneder i 2020. En længere levetid betyder flere gamle køer med højere mælkeproduktion.

Mælkeydelsen er steget med 1.000 kilo til 11.500 kilo om året. Fedtindholdet er 0,11 procentpoint højere, og proteinindholdet er 0,09 procentpoint højere. Alt dette betyder for den hollandske besætning, at 245.000 kilo mere mælk kan leveres inden for fosfatkvoten.

Hver ekstra liter mælk giver en marginalbalance (mælkepris minus foderomkostninger) på 0,22 euro pr. kilo. For virksomheden betyder det et afkast på næsten 54.000 euro. Derudover er der endnu lavere omkostninger til dyrlægen og et uvurderligt aspekt: ​​lettere og sjovere arbejde, fordi der er færre sundhedsmæssige problemer, og køerne kommer lettere ind i robotterne.

Overraskende resultater

De første resultater, som er tikket ind, har overrasket Wilco de Crom, som er divisionschef for malkekvæg hos MS Schippers.

 - Vi troede, det ville fungere, også fordi HyCare giver store forbedringer hos svin. Alligevel er dette langt over enhver forventning, siger han.

På den anden side er det heller ikke overraskende, at resultaterne er gode.

- Vi ved, at 85 til 90 procent af problemerne hos køer kan spores til infektioner. Hvis man kan begrænse dem, vil man opleve store forbedringer, lyder det.

Ud i praksis fra næste år

De kommende måneder fortsætter udviklingen og erfaringerne med HyCare. I januar åbner MS Schippers også sit eget testfirma, hvor konceptet videreudvikles, og besøgende får mere baggrundsinformation. Wilco de Crom forventer, at konceptet gradvist vil blive implementeret i praksis fra og med næste år, hovedsageligt i robotbesætninger.

Hy-Care

HyCare-konceptet består af 6 elementer

 • Pore-free feed area
 • Germ-free environment
 • Clean water
 • Pest control
 • Care
  • Healthy
  • o   Structural hoof care
 • Management

teba

Læs også

Varmt vejr påvirker ikke ensilageblokkes kvalitet
Oksekødsmarkedet: Dyre udskæringer står i stampe
Stort ta’ selv-bord i rekordbesætning
Ny cutter klarer rundballerne
Overvej hvor øko-proteinerne skal komme fra
Arla i grønt eksport-sats