bannerPos

LDM fastholder: Skriv ikke under på Arla-aftale

LDM opfordrer stadig til, at man trækker sin underskrift tilbage, hvis man har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det. Her er det foreningens formand Kjartan Poulsen. Arkivfoto: Morten Ipsen
01-05-2019 14:43

Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen gør desværre ingen større juridisk forskel. Så lad være med at skrive under på aftalen, lyder det fra LDM.

Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen, som selskabet sendte ud i fredags, fjerner på ingen måde den utryghed, som Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har ved aftalen.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under, lyder det således fra LDM, efter at foreningen har haft to advokater til at vurdere tillægget.

Det er især paragraf 13 i aftalen, der handler om fortrolighed, og paragraf 15, der handler om bestyrelsens beføjelser, som fortsat giver anledning til utrygheden.

- Som tidligere omtalt ønsker LDM paragraf 13 om fortrolighed og paragraf 15 om bestyrelsens ejerskab over aftalen fjernet. I et demokratisk ledet andelsselskab skal det være repræsentantskabet, som er øverste myndighed i enhver henseende og i enhver sag. Den magt skal ikke delegeres til bestyrelsen, lyder det fra LDM.

Foreningen konstaterer, at dens krav »slet ikke« er imødekommet af Arla.

- Selv den tilsyneladende opblødning af fortroligheds-paragraffen er stadig en væsentlig indskrænkning i forhold til de gældende regler i dag, lyder det fra LDM, der er utilfreds med, at man tilsyneladende ikke længere må udtale sig til pressen om Arla-forhold, hvis man sætter sin underskrift på aftalen.

- Det er ikke acceptabelt, idet pressen i dag er en væsentlig kanal til informationsudveksling, mener foreningen.

Får for stor magt

LDM kritiserer også, at Arla ikke har ændret paragraf 15. Det betyder nemlig, at Arlas bestyrelse egenhændigt kan ændre hvad som helst i aftalen med tre måneders varsel. Så i princippet kan teksten i brevet ophæves den 2. juni med effekt fra 2. september, hvis Arla Foods vil det, vurderer foreningen.

Det bekymrer også LDM, at leveranceaftalen er individuel, da det kan give ulige vilkår for andelshaverne i forhold til nu, hvor aftalen er kollektiv.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under

LDM

Foreningen vil nu endnu engang forsøge at gå i dialog med Arla Foods i håb om, at selskabet vil lave »en fair aftale, som overholder de almindelige andelsretlige grundsætninger«.

Underskrift

Arla har udskudt deadline for at underskrive aftalen til den 1. juni. Selskabet oplyser i brevet til andelshaverne, at hvis man ikke skriver under, fortsætter medlemskabet uændret.

Hvis man allerede har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det, bør man trække sin underskrift tilbage, lyder opfordringen fra LDM.

mip

Forlængelse af køresilo gav maksimalt straksfradrag

Landsskatteretten mente, at en forlængelse af to køresiloer var en bygningsbestanddel til stalden. Derfor kunne landmanden trække hele udgiften til forlængelsen fra som straksfradrag, skriver Seges på Landbrugsinfo.dk.

Svinenoteringen falder igen

Danish Crowns notering for slagtesvin falder igen. Noteringen for uge 23 står på 11,40 kroner, og dermed falder noteringen med 30 øre.

igus åbner digital innovations messen 2020

Mere end 100 motion plastics innovationer viser hvordan kunderne kan reducere omkostninger og forbedre deres teknologi

Opfrisk kursus i sprøjtebevis hurtigst muligt

Miljøstyrelsen har på grund af corona-krisen givet dispensation for de sprøjtecertifikater, der er udløbet efter 1. september 2019. Men dispensationen løber kun frem til den 31. december, så man bør hurtigst muligt få opdateret sit bevis, siger rådgiver.

Ny skadevolder får økologer til at så vårhvede i november

Bygfluens larve har de seneste år taget 30 procent af udbyttet i vårhvede. Derfor eksperimenterer økologer nu med at så vårhveden i november, hvilket ser ud til at give flere fordele i økologisk planteavl.

FirstFarms starter 2020 med millionoverskud

Landbrugskoncernen FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa, kom ud af første kvartal 2020 med et overskud før skat på 6,9 millioner kroner. Koncernen fastholder sine forventninger til hele året på trods af de usikre markedsvilkår.
Side 1 af 1848 (36948 artikler)Prev1234567184618471848Next