bannerPos

LDM fastholder: Skriv ikke under på Arla-aftale

LDM opfordrer stadig til, at man trækker sin underskrift tilbage, hvis man har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det. Her er det foreningens formand Kjartan Poulsen. Arkivfoto: Morten Ipsen

Redaktionen

01-05-2019 14:43
Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen gør desværre ingen større juridisk forskel. Så lad være med at skrive under på aftalen, lyder det fra LDM.

Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen, som selskabet sendte ud i fredags, fjerner på ingen måde den utryghed, som Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har ved aftalen.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under, lyder det således fra LDM, efter at foreningen har haft to advokater til at vurdere tillægget.

Det er især paragraf 13 i aftalen, der handler om fortrolighed, og paragraf 15, der handler om bestyrelsens beføjelser, som fortsat giver anledning til utrygheden.

- Som tidligere omtalt ønsker LDM paragraf 13 om fortrolighed og paragraf 15 om bestyrelsens ejerskab over aftalen fjernet. I et demokratisk ledet andelsselskab skal det være repræsentantskabet, som er øverste myndighed i enhver henseende og i enhver sag. Den magt skal ikke delegeres til bestyrelsen, lyder det fra LDM.

Foreningen konstaterer, at dens krav »slet ikke« er imødekommet af Arla.

- Selv den tilsyneladende opblødning af fortroligheds-paragraffen er stadig en væsentlig indskrænkning i forhold til de gældende regler i dag, lyder det fra LDM, der er utilfreds med, at man tilsyneladende ikke længere må udtale sig til pressen om Arla-forhold, hvis man sætter sin underskrift på aftalen.

- Det er ikke acceptabelt, idet pressen i dag er en væsentlig kanal til informationsudveksling, mener foreningen.

Får for stor magt

LDM kritiserer også, at Arla ikke har ændret paragraf 15. Det betyder nemlig, at Arlas bestyrelse egenhændigt kan ændre hvad som helst i aftalen med tre måneders varsel. Så i princippet kan teksten i brevet ophæves den 2. juni med effekt fra 2. september, hvis Arla Foods vil det, vurderer foreningen.

Det bekymrer også LDM, at leveranceaftalen er individuel, da det kan give ulige vilkår for andelshaverne i forhold til nu, hvor aftalen er kollektiv.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under

LDM

Foreningen vil nu endnu engang forsøge at gå i dialog med Arla Foods i håb om, at selskabet vil lave »en fair aftale, som overholder de almindelige andelsretlige grundsætninger«.

Underskrift

Arla har udskudt deadline for at underskrive aftalen til den 1. juni. Selskabet oplyser i brevet til andelshaverne, at hvis man ikke skriver under, fortsætter medlemskabet uændret.

Hvis man allerede har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det, bør man trække sin underskrift tilbage, lyder opfordringen fra LDM.

mip

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next