bannerPos

LDM fastholder: Skriv ikke under på Arla-aftale

LDM opfordrer stadig til, at man trækker sin underskrift tilbage, hvis man har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det. Her er det foreningens formand Kjartan Poulsen. Arkivfoto: Morten Ipsen

Redaktionen

01-05-2019 14:43
Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen gør desværre ingen større juridisk forskel. Så lad være med at skrive under på aftalen, lyder det fra LDM.

Arlas nye tillæg til mælkeleveranceaftalen, som selskabet sendte ud i fredags, fjerner på ingen måde den utryghed, som Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har ved aftalen.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under, lyder det således fra LDM, efter at foreningen har haft to advokater til at vurdere tillægget.

Det er især paragraf 13 i aftalen, der handler om fortrolighed, og paragraf 15, der handler om bestyrelsens beføjelser, som fortsat giver anledning til utrygheden.

- Som tidligere omtalt ønsker LDM paragraf 13 om fortrolighed og paragraf 15 om bestyrelsens ejerskab over aftalen fjernet. I et demokratisk ledet andelsselskab skal det være repræsentantskabet, som er øverste myndighed i enhver henseende og i enhver sag. Den magt skal ikke delegeres til bestyrelsen, lyder det fra LDM.

Foreningen konstaterer, at dens krav »slet ikke« er imødekommet af Arla.

- Selv den tilsyneladende opblødning af fortroligheds-paragraffen er stadig en væsentlig indskrænkning i forhold til de gældende regler i dag, lyder det fra LDM, der er utilfreds med, at man tilsyneladende ikke længere må udtale sig til pressen om Arla-forhold, hvis man sætter sin underskrift på aftalen.

- Det er ikke acceptabelt, idet pressen i dag er en væsentlig kanal til informationsudveksling, mener foreningen.

Får for stor magt

LDM kritiserer også, at Arla ikke har ændret paragraf 15. Det betyder nemlig, at Arlas bestyrelse egenhændigt kan ændre hvad som helst i aftalen med tre måneders varsel. Så i princippet kan teksten i brevet ophæves den 2. juni med effekt fra 2. september, hvis Arla Foods vil det, vurderer foreningen.

Det bekymrer også LDM, at leveranceaftalen er individuel, da det kan give ulige vilkår for andelshaverne i forhold til nu, hvor aftalen er kollektiv.

- Status på mælkeleveringsaftale er stadig: Lad være med at skrive under

LDM

Foreningen vil nu endnu engang forsøge at gå i dialog med Arla Foods i håb om, at selskabet vil lave »en fair aftale, som overholder de almindelige andelsretlige grundsætninger«.

Underskrift

Arla har udskudt deadline for at underskrive aftalen til den 1. juni. Selskabet oplyser i brevet til andelshaverne, at hvis man ikke skriver under, fortsætter medlemskabet uændret.

Hvis man allerede har skrevet under på grund af Arlas oprindelige trussel om at blive ekskluderet, hvis ikke man gjorde det, bør man trække sin underskrift tilbage, lyder opfordringen fra LDM.

mip

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next