Midtjysk specialist i sand til sengebåse

På få år har vognmand Carsten Christensen fra Ikast fået oparbejdet et stort og solidt forretningsområde inden for kosand til sengebåse

Sand til sengebåse i mange kvaliteter – alt efter behovskrav, staldtype og meget andet. For en stald med sengebåse kan være mange ting, og bør behandles individuelt og med en faglig indgang til det kosand, der skal bruges.
Det er erfaringen hos virksomheden ccikast.dk, der med sit navn både signalere indehaveren og virksomhedsadressen. Indehaveren Carsten Christensen ejer og driver nemlig vognmandsvirksomheden, der holder til i Ikast i Midtjylland.
 

Fra byggekrise til kosand

Det var lidt en tilfældighed, at Carsten Christensen tilbage i 2009 startede op med det der skulle blive hans hovedbeskæftigelse i dag –  salg, rådgivning, transport og levering af kosand til kvægbruget.
Det var nemlig den ret voldsomme og bratte start på den økonomisk krise tilbage i 2008, der blev startskuddet for det nye forretningsområde med kosand:
-  Byggekrisen kom i 2008, og det betød, at jeg måtte tænke nyt. Enten skulle jeg afvikle, eller komme i gang med noget nyt, husker Carsten Christensen.
Det var en af hans bekendte i landbruget, der gav ham ideen til kosand:
-  Han spurgte om jeg havde hørt om sand til sengebåse, og det havde jeg ikke på det tidspunkt, fortæller Carsten Christensen, der til gengæld fik ideen til sit nye forretningsområde:
-  Jeg havde en bekendt, der havde en grusgrav, og jeg selv havde en tom lastbil, der skulle have noget at lave, forklarer Carsten Christensen, der selv til en start opsøgte 6 – 7 potentielle kunder – med succes.
I 2009 var forretningen med kosand en realitet – og det er gået over al forventning:
-  De seneste år er det stort set mest kosand, jeg har arbejdet med, forklarer Carsten Christensen, der også tilbyder andre opgaver inden for kvægbruget – blandt andet justering af nakkebøjler.
 

Kunder giver erfaring

Ikke to stalde og behov er ens – og billigst er langt fra altid hverken billigst eller bedst.
Efter snart ti år som leverandør og sælger af kosand, kan Carsten Christensen med rette kalde sig lidt af en ekspert inden for området.
Og kunderne har også opdaget, at den rigtige kosand i sengebåsen er alfa og omega. Omkring 75 kunder med hovedvægten i det midtjyske, har ikke bare givet efterspørgsel efter kosand, men også et grundigt erfaringsgrundlag for Carsten Christensen.
- Der kan være god økonomi i, at vælge en stabil sandtype, specielt til de stalde, der er ombygget fra madrasser til sand i sengene, ligesom det vil være bedst med en sandtype med færre underkorn, når gyllen skal separeres, lyder det fra Carsten Christensen.
-  Jeg har alle sandtyper i mit sortiment. Det er ikke altid, at det billigst indkøbte sand er det billigste i drift, forklarer han.
Noget sand produceres gennem et vaskeanlæg, hvor sandet kommer igennem et stort vandkar. Det letteste sand flyder ovenpå og udledes via kanaler til et cyklonrenseanlæg, der giver en sandkvalitet, hvor over 97 procent af sandet har en finhed på under 0,25 mm.
I dag er vognparken vokset fra én til tre transportbiler, og foruden Midtjylland, har Carsten Christensen også kunder i både det nordjyske og sydjyske område. Og kunderne kommer næsten af sig selv:
-  Det går fra mund-til-mund. Alene de seneste 14 dage har jeg fået tre nye kunder, forklarer Carsten, der dog også har ”mistet” enkelte kunder undervejs – dog ikke fordi de var utilfredse med kosandet – men enten fordi de er ophørt med at drive landbrug, eller er overgået til andre staldtyper uden sengebåse.
 

Læs også