bannerPos

Naturligt E-vitamin har større effekt på mælken

- Hvis man vil producere mælk med et højt indhold af E-vitamin, er det derfor vigtigt at vælge fodermidler til køerne med et naturligt højt indhold af E-vitamin, som for eksempel frisk græs, konstaterer seniorforsker Søren Krogh Jensen. Arkivfoto
04-05-2020 14:18

Når koen fodres med græs med et naturligt højt E-vitamin-indhold, bliver mælkens indhold af E-vitamin højere, end hvis koen primært får foder tilsat syntetisk E-vitamin, viser undersøgelser foretaget af forskere ved AU Foulum.

- Der har gennem tiden været megen debat om den relative biologiske værdi af at tildele naturligt E-vitamin og syntetisk E-vitamin til køer.

I dag er det generelt accepteret, at den biologiske aktivitet af syntetisk E-vitamin er overvurderet i forhold til naturligt E-vitamin, skriver Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, som har undersøgt forskellen på mælkens vitaminindhold ved tildeling af naturligt og syntetisk E-vitamin i foderet.

Der har været rejst tvivl om, hvorvidt resultater fundet i forsøg med rotter, kan overføres til andre dyrearter. Rotteforsøgene har vist, at naturligt E-vitamin har 1,36 gange større aktivitet end den syntetiske form.

Amerikanske, canadiske og danske undersøgelser med mennesker, kvæg, får og grise har imidlertid vist en højere udnyttelse af det naturlige E-vitamin end de officielle værdier har vist.

Kun lille effekt ved syntetisk vitamin

I forhold til at tildele E-vitamin til malkekøer i praksis, har den simple måde været at tilføre mere syntetisk E-vitamin til foderet – men det har vist sig ikke at have en stor effekt på mælkens indhold af E-vitamin.

- Vi begyndte at undre os over forskellen i mælkens indhold af E-vitamin ved forskellige fodringsstrategier. Når vi fodrer køer med syntetisk E-vitamin, så kommer der ikke meget over i mælken – modsat når de fodres med græs eller får græsensilage med højt indhold af naturligt E-vitamin. Her får mælken et væsentligt højere E-vitamin-indhold, fortæller seniorforsker Søren Krogh Jensen fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

- For at blive klogere på det, lavede vi et forsøg med køer, som fik en enkelt stor injektion i halsmusklen med 2,5 gram syntetisk E-vitamin. Derpå fulgte vi de enkelte formers udskillelse i mælken over de næste 11 dage, lyder det fra Søren Krogh Jensen.

Stor forskel

Hovedresultatet af det 11 dage lange forsøg viste, at 16 procent af den naturlige form udskilles i mælken, mens kun 6-7 procent af det syntetiske E-vitamin udskilles i mælken.

- Dermed har vi vist, at det er den naturlige form for E-vitamin, der fortrinsvis udskilles til mælken og at køer skelner mellem naturligt og syntetisk E-vitamin. Køer diskriminerer altså meget mere til fordel for naturligt E-vitamin sammenlignet med for eksempel rotter. Den officielle omregningsfaktor på 1,36 mellem syntetisk og naturligt E-vitamin passer derfor ikke særligt godt med koens biologi, forklarer Søren Krogh Jensen.

Hvor meget E-vitamin der findes i koens mælk afhænger således meget af, hvordan landmanden fodrer sine køer.

- Hvis man vil producere mælk med et højt indhold af E-vitamin, er det derfor vigtigt at vælge fodermidler til køerne med et naturligt højt indhold af E-vitamin, som for eksempel frisk græs og græsensilage frem for majsensilage. Men samtidig skal man vide, at koen har en øvre grænse for, hvor meget E-vitamin, der kan udskilles i mælken. Jo højere mælkeydelse – jo tyndere bliver mælken også i forhold til koncentrationen af vitaminer og mikro-mineraler, fastslår Søren Krogh Jensen.

cc

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next