bannerPos

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

- Vi har en skidt tendens i Danmark til ikke at ofre den fornødne energi på at holde vandkarrenen rene. De skal helst gøres rene hver dag og gerne med en blød børste, en autobørste, så drikkekarrene bliver så rene, at både du og jeg vil drikke af dem, siger Anders Ugelvig, byggerådgiver ved Velas. Arkivfoto: Tenna Bang
29-05-2020 13:40

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.

Det er ikke mange, der har vandkar placeret 50-70 centimeter fra jorden for at give koen den bedste drikkestilling og drikkeadfærd. Det er bare en af en række ting, man skal være opmærksom på, når vi snakker om vandoptag og malkekøer, lyder det fra bygningsrådgiver Anders Ugelvig i det seneste nummer af Velas Kvægnyt.

Han undrer sig over, at mælkeproducenterne har fuldstændig styr på, hvor meget foder køerne skal optage, før de når deres ydelsesmål, mens de færreste ved, hvor meget vand deres køer optager, eller hvad vandet i grunden indeholder.

Og hvorfor ved man egentlig ikke det, når mælken indeholder op imod 90 procent vand, og vi samtidig ved, at køernes optag af vand er medbestemmende til, hvor meget tørstof/energi koen kan optage.

- Optaget af tørstof/energi er grundlaget for mælkeydelsen. Derudover ved vi, at under normale omstændigheder drikker koen cirka tre gange dens ydelse i vand. Nærmer vi os kriterierne for varmestress, kan vi gange ydelsen med fem for at finde det normale vandoptag. Noget, vi typisk ikke tænker over, hvorfor vi heller ikke ved, hvor meget vand, der optages, forklarer Anders Ugelvig.

Han anbefaler i nyhedsbrevet læserne til at få sat et vandur på strengen til drikkekar og vandkopperne for på den måde at følge vandoptaget.

Få taget en vandanalyse

Han anbefaler også at få undersøgt, hvad ens vand indeholder, uanset om man har egen boring eller får vand fra vandværket.

- I Danmark har vi store forekomster af for eksempel jern, fosfor, mangan, okker med videre i grundvandet. Disse mineraler giver vandet en besk smag og kan nedsætte drikkelysten på grund af smagbarheden, siger han.

Anders Ugelvig opfordrer til, at man får taget en vandanalyse, så man kender det præcise indhold af alt og dermed, om der er noget, der kan forstyrre drikkelysten.

- Med en analyse i hånden ved vi, hvor indsatsområdet skal være. For eksempel om der skal monteres et vandrensningsfilter eller måske en anden vandforsyning, forklarer konsulenten.

Rengør hver dag

Han oplever generelt en meget svingende hygiejne i vandkarrene, og det kan også påvirke vandoptaget.

- Vi har en skidt tendens i Danmark til ikke at ofre den fornødne energi på at holde vandkarrenen rene. De skal helst gøres rene hver dag og gerne med en blød børste, en autobørste, så drikkekarrene bliver så rene, at både du og jeg vil drikke af dem, forklarer han.

Det gælder ikke blot ved køerne, men også ved kalvene og ungdyrene.

- En af de ting, vi kan lære af vores kollegaer med kyllinger og grise, er, at også vandstrengen skal rengøres. Dette kan til fornuftige penge klares med et medicindoseringsanlæg, hvor der for eksempel tilsættes pereddikesyre eller anden lovlig og godkendt desinfektion. Min anbefaling vil være at få lavet en decideret desinfektionsplan for dette, når vandanalysen foreligger, siger Anders Ugelvig og opfordrer til, at man for eksempel taler med sin lokale mælkekvalitetsrådgiver.

50-70 centimeter over jorden

Man bør også kigge på de fysiske forhold i stalden og placeringen af vandkarrene. Er der plads nok til, at køerne kan stå og drikke uden at blive forstyrret?

Anders Ugelvig anbefaler, at vandkarrene er placeret i mellem 50 og 70 centimeter højde.

- Mange steder er karrene placeret væsentlig højere, for at dyrene ikke skal gøde i dem. Det giver desværre en dårlig drikkestilling og drikkeadfærd for køerne og derved mindre vandoptag. Køerne skal kunne suge vandet op – gerne 10-2 liter pr. minut, konstaterer hanog minder om, t der minimum skal være 10 centimeter vandkar pr. ko i holdet.

- Det vil sige 10 køer »fylder« 1 meter frit vandspejl i længden, lyder det.

Hver meter vandkar skal kunne tilføres 20 liter pr. minut, også når der vaskes malkestald, mælketank eller lignende. Dette skal sikre, at vandkarrene ikke løber tør i spidsbelastningerne omkring malkning og rengøring.

- Kan vi ikke sikre et fornuftigt flow af vand fra enten boring eller vandværk, kan vi løse det med en buffertank til vand. Denne kan fornuftigt udstyres med en trykpumpe og UV-lys. Trykpumpen for at holde trykket i vores rørsystem, der naturligvis er lavet uden indsnævringer. UV-lyset for at undgå en opblomstring af kim, forklarer bygningsrådgiveren.

teba

Hvordan kommer unge i gang som landmænd?

Topkærgaard i Kasted nord for Århus dannede rammerne, da Favrskovegnens LandboUngdom og Økologisk Landsforening inviterede unge kommende landmænd til møde om generationsskifte og etablering i landbruget.

SLF henter virksomhedsrådgiver hos LandboSyd

SLF har pr. 1. august ansat Henning V. Boldsen som virksomhedsrådgiver. Han kommer fra en lignende stilling hos LandboSyd.

Vestjyllands Andel får fire nye afdelinger

Vestjyllands Andel har udvidet forretningen med fire nye afdelinger fra Bedsted i Thy til Gesten i Sønderjylland.

Spildevand er problemet

Flere medier har bragt historien om, at kvælstof fra landbruget er skyld i iltsvind i de indre danske farvande. Men i virkeligheden er det fosfor fra byernes spildevand (menneskegylle), der er årsagen.

Tilskud kan forbedre naturen og sikre en indtægt i Natura 2000-områder

Nu åbner en tilskudsordning til særlige Natura 2000-områder. Det kan forbedre naturværdien og samtidig give mulighed for tilskud til naturpleje, vurderer natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner.

Årets særlige indsats: Indstil nu

Kender du en svineproducent, som gør en særlig indsats for dansk svineproduktion? Så er det nu du kan indstille ham eller hende til prisen »Årets særlige indsats«.

Travlhed før høst

Det er ikke kun serviceværkstederne, der summer af travlhed før høsten. Også lagerfolkene har travlt med at lægge ekstra stumper på hylderne, så de kan holde deres kolleger i serviceafdelingerne og kunderne forsynede i den travle tid.

Ujævn prisudvikling på det europæiske svinemarked

Mens de sydeuropæiske lande melder om overvejende stabile noteringer, falder slagtesvinenoteringerne i Mellemeuropa nogle steder meget.

DeLaval køber milkrite | InterPuls

DeLaval har foretaget yderligere investeringer for fremtidens løsninger inden for mælkeproduktion og service ved at overtage Milkrite | InterPuls fra Avon Rubber.

- Regnvejret redder det økologiske tredje slæt

De seneste dages regn er faldet på et tørt sted for de økologiske græsproducenter.Første slæt, som blev høstet omkring den 18-20 maj, har høj fordøjelighed men kommer til kort på proteinindholdet, viser de første prøver. 
Side 1 af 1872 (37439 artikler)Prev1234567187018711872Next