Hvis den globale temperatur stiger med én grad celsius, vil det i gennemsnit koste verden 120 kalorier per person per dag i form af lavere udbytter fra seks af de vigtigste basisafgrøder. Det svarer til et tab på 4,4 procent af det daglige kalorieindtag, skriver Økologisk Nu..

- Hvis klimaet bliver tre grader varmere, er det stort set det samme, som at alle på planeten giver afkald på morgenmaden, siger Solomon Hsiang, professor ved Stanford Doerr School of Sustainability, til mediet på baggrund af et nyt omfattende studie.

Undersøgelsen, som bygger på data fra 12.658 regioner i 54 lande og er offentliggjort i Nature, er et resultat af otte års arbejde i projektet Climate Impact Lab. Den vurderer blandt andet effekten af landbrugets tilpasningsevne samt CO2-fertilisering.

Ifølge hovedforfatter Andrew Hultgren, adjunkt ved University of Illinois Urbana-Champaign, er konklusionen, at enhver grad af opvarmning, selv når man tager højde for tilpasning, resulterer i globale tab i landbrugets produktion.

Selv i et moderat udledningsscenario peger modellerne på et gennemsnitligt tab i udbyttet på 11 procent frem mod 2100 peger studiet på. Tilpasning forventes kun at kunne kompensere en tredjedel af tabene i værste fald og 12 procent i moderate scenarier.