bannerPos

Undgå kalvediarré med bedre hygiejne

Der skal være så få bakterier i kalvens nærmiljø som overhovedet muligt, råder Seges. På den måde kan du styre udenom diarré, som kan plage kalven resten af livet. Arkivfoto: Tenna Bang
19-11-2019 10:35

Diarré giver kalven et livsvarigt knæk, derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos både tyre- og kviekalve, råder Seges.

Ren mælk, ren boks og en ren kalvepasser. Det er tre gyldne huskeregler, som ifølge Seges kan hjælpe dig med at styre udenom kalvediarré i besætningen. Det er nemlig altafgørende for kalvens videre liv, at bakterieforekomsten i dens nærmiljø er så lavt som overhovedet muligt, så diarré holdes på afstand. Det siger slagtekalverådgiver Per Spleth, Seges:

- Hvis en kalv har haft diarré, da den var et par dage gammel, bliver det ved med at forfølge den resten af livet. Immunforsvaret bliver svækket, den får lettere lungebetændelse og bliver i det hele taget et svagere dyr. Så hvis kalven undgår diarré, vil den være et skridt foran resten af livet.

Per Spleth har derfor udformet nogle konkrete råd til at holde bakterieforekomsten nede på de tre vigtige områder; i mælken, i boksen og hos den, som passer opdrættet.

Rengøring og handsker

Først og fremmest skal alt udstyr til malkesættet altid gøres grundigt rent og desinficeres efterfølgende, råder kalverådgiveren. Ligesom det er vigtigt altid at sætte låg på mælkespanden for at undgå gødningsforurening. Mælken skal også altid køles hurtigt ned.

- Hvis mælken står ved 20 grader i blot tre timer, kan bakterieindholdet øges 500 gange, siger Per Spleth.

Også kalveboksen skal vaskes, og her er det vigtigt, at sæben kommer frem, for ellers virker desinfektionsmidlet ikke, advarer rådgiveren.

- Lad altid boksen blive helt tør, før du desinficerer, da vand fortynder desinfektionsmidlet. Desinficér i øvrigt med ukrudtsbrænder, hvis du har mistanke om coccidiose.

Når det kommer til kalvepasseren selv, er det altid bedst, at du bruger handsker, og gerne rigeligt af dem.

- Dertil skal du altid holde mælketaxaen ren – også udenpå. Hvis den er beskidt, og du først rører mælketaxaen og så kalvene, har du flyttet bakterier til dem. Du bør i det hele taget altid være sikker på, at du håndterer raske dyr før syge, slutter Per Spleth.

dbj

Komplicerede regler for unge i landbruget

Generelt må børn under 18 år ikke beskæftige sig farlige maskiner. Patriotisk Selskab beskriver nogle af de mange regler for børn og unge i landbruget.

Sodødeligheden blev sænket med 35 procent

For at bringe sin besætnings sodødelighed ned har Hans Christian Carstensen ændret praksis, så der er indført mere overvågning af søerne. Det har været med til at sænke dødeligheden 35 procent inden for de seneste tre år.

Hold på søerne og få en nem merindtjening

Beregninger fra Velas svinekonsulenter viser, at der kan være en fortjeneste på 180-280.000 kr. om året ved at øge overlevelsen af søer med fem procent.

Russisk hvedeproduktion nedskrives

Efterhånden som den russiske hvedehøst skrider frem, har det vist sig, at udbytterne i år ikke bliver så gode, som tidligere forventet. Derfor nedskriver det russiske konsulentbureau Sovecon nu den samlede russiske hvedeproduktion for 2020.

Kommer olieprisen nogensinde op igen?

Olieprisen har fundet sig et mere stabilt leje efter måneder med voldsomme udsving. Set i forhold til februar måned, så er olieprisen dog stadig lav, og det er nu spørgsmålet, om vi nogensinde igen vil se en oliepris på niveauerne fra før coronakrisen.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

- Med den nye aftale vil vi sikre sukkerroerne i Danmark

Troels Frandsen er ny formand for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked. – Nu har vi netop indgået en fornyet aftale med Nordic Sugar, der skal medvirke til at sikre den fortsatte sukkerroedyrkning i Danmark, fastslår han.
Side 1 af 1876 (37510 artikler)Prev1234567187418751876Next