bannerPos

L&F vil have økologers kvælstofproblem løst

Hans Erik Jørgensen, formand for L&F's økologisektion, ser gerne, at økologerne bliver fritaget fra nye kvælstofkrav. Kirsten Lund Jensen, økologichef i L&F, fortæller, at man kan ændre i tilskudsordningen for at løse problemet.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
14-06-2020 14:23
Økologerne bliver ramt særlig hårdt af regeringens nye kvælstofkrav til landbruget. Nu vil L&F’s økologisektion give et bud på, hvordan problemet bliver løst.

De nye kvælstofkrav fra regeringen, som handler om krav til højere udnyttelse af kvælstoffet i husdyrgødning, kommer til at ramme økologerne hårdt, fordi de i forvejen ikke må tildele så meget kvælstof.

At kravet tilmed er indført på grund af Fødevare- og landbrugspakken - en pakke, økologerne ikke fik noget ud af – har ikke gjort utilfredsheden mindre. Ej heller har økologerne mulighed i forhold til økologireglerne at anvende for eksempel nitrifikationshæmmere eller gylleforsuring, som ellers kan hæve udnyttelsesgraden af kvælstoffet i husdyrgødning.

- Vi er meget oprørte over det. Vi tænker dog, at vi har nogle bud på, hvad man burde gøre. Man kan for eksempel kigge på tilskudsordningen, hvor vi har det her krav om 60 eller 100 kg udnyttet N, fortæller L&F’s økologichef Kirsten Lund Jensen, der vil præsentere Miljø- og Fødevareministeriet for løsningen.

Hun forklarer, at kravene i tilskudsordninger bør ændres tilsvarende, så man neutraliserer de kvælstofproblemer, som det nye krav giver økologerne.

- I stedet for 100 kg N kunne det jo hedde 107 kg N. Så ville man være stillet på samme måde som før. Og den ændring mener vi også vil være fuldt forsvarlig. Økologerne er jo slet ikke oppe ved det niveau, hvor man rører afgrødenormerne. De økologiske producenter ligger et godt stykke under, og de er jo slet ikke målgruppen for den her regulering, siger Kirsten Lund Jensen.

 I denne uge har det lydt fra Miljø- og Fødevareministeriet til Effektivt Landbrug, at man er opmærksom på økologernes problemstilling.

Ikke tænkt igennem

- Jeg tænker lidt, at de ikke har overvejet, hvordan det her rammer økologerne. Det er ikke tænkt igennem det her. Det er nogle teknikaliteter, som gør, at økologerne nærmest er dem, som bliver hårdest ramt af det, selvom det nok ikke var det, som man i første omgang havde tænkt, siger Kirsten Lund Jensen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37822 artikler)Prev1234567189018911892Next