2020 bliver ikke som 2019

Af vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Louise Piester

På mandag åbner fællesskemaet for 2020. For mange markerer det starten på det nye år i Landbruget – og det er her, at en stor del af landmændenes tilskud skal hentes. Vi ved, hvor vigtigt det er for jer, at det fungerer fra vores side. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for, at ansøgningsrunden 2020 bliver bedre end i 2019. Jeg vil gerne fortælle, hvad vi allerede har gjort. 

De sidste år har åbningsdagen været en dag, hvor mange konsulenter og landmænd har siddet klar ved computeren for at komme først i køen. Vi ved, at først-til-mølle-princippet har ført til meget frustration – både fordi det tvinger jer til at sidde klar på åbningsdagen og fordi det nogle år fik vores IT-system til at bryde helt ned. I år er først-til-mølle på efterafgrøderne væk. Det hjælper forhåbentlig til at holde stressniveauet på kontorerne nede. 

Vi har også forbedret vores serverkapacitet, så systemerne bliver hurtigere og der er mindre chance for, at vi skal lukke ned. 

I 2020 er der ikke så mange nye regler, der skal implementeres. Derfor har vi fokuseret på at lave forenklinger og sikre stabilitet i stedet for at bygge nyt – alt sammen for at gøre systemet nemmere og mere pålideligt for konsulenter og landmænd. Vi har haft nogle landbrugskonsulenter til at teste systemet forud for åbningen, så vi ved, at det fungerer for jer, der skal bruge det. 

Enkelhed

I sidste uge havde jeg fornøjelse af at møde mange landmænd og konsulenter direkte til vores landbrugsseminaret. Jeg oplevede, at mange af jer var klar til at tage dialogen om, hvordan vi kan forbedre den årlige ansøgningsrunde. Det er jeg utrolig glad for – for det er gennem konstruktiv dialog, at vi sammen får gjort det nemmere og mere enkelt at være landmand og landbrugskonsulent i Danmark.

I skal vide, at vores mål altid er at have en så enkelt og gennemskuelig ansøgningsrunde. Men nogle gange kompliceres det af et ønske om større fleksibilitet, som ofte medfører større kompleksitet i reglerne. Vores udfordring er at finde balancen mellem de to. Det håber jeg, at vi er tættere på i år end sidste år. Vores slutmål, når vi balancerer mellem forskellige hensyn, er i sidste ende at sikre, at den direkte landbrugsstøtte kommer ud til tiden. 

Til sidst vil jeg gerne sige tak for alle input og de mange gode dialoger frem mod ansøgningsrundens åbning på mandag. Der vil være kendte fejl og udfordringer, vi tager med os ind i ansøgningsrunden – ligesom vi ikke kan garantere, at der ikke kommer driftsforstyrrelser på så store systemer, men vi har gjort alt for at minimere det. Vores klare forventninger, at der vil være færre. De, der kommer, vil vi håndtere så hurtigt vi kan, under hensyntagen til blandt andet væsentlighed og omfang – og vi vil kommunikere om det på driftsstatus, så I kan følge med. Det er ikke kun mit håb, men også min klare forventning, at runden i år bliver væsentligt bedre.
 

Læs også