Spis sæsonbetonede danske råvarer – og pas på kloden

I Danmark og i resten af verden fokuserer vi meget på miljøet. Vi får konstant at vide, at vi skal passe på kloden, klimaet og nye naturkatastrofer – senest har vi oplevet regnvejret, der stormede i blandt andet Tyskland.

Af Emilia Kortbech Gadebusch, medlem af LandboUngdoms Politiske Udvalg

Jeg har ikke knækket koden, hvorpå vi redder kloden, men jeg har lyttet lidt til de kloge hoveder. Udover de kloge hoveder, har jeg vigtigst af alt også rationaliseret lidt selv.

For mig giver det nemlig enormt god mening, at man spiser sæsonbetonet og lokalt. Jeg siger ikke, at vi kun kan spise gulerødder, hvis vi kommer fra Bjerringbro, eller bær og frugter, hvis man kommer fra Skælskør. Men jeg siger til gengæld, at man godt kan tænke sig om en ekstra gang, inden man køber udenlandske bær i december.

For er det ikke federe, at få friske og danske bær igen en gang til foråret? Støtte dansk landbrug, sine kollegaer og samtidig mindske den enorme udledning, der er en medfølge af transport på tværs af kloden.

Vi er så heldige, at meget frugt og grønt kan købes hele året. Faktisk kan man ofte også få danske råvarer det meste af året, blandt andet fordi drivhuse, tunneler og kølerum gør dette muligt. Og dog, er det ikke muligt med det hele.

Derfor vil jeg opfordre til, at du i vintermånederne køber godt med kål, rodfrugter og de spisegræskar, der er tilbage fra efterårets høst. Kål kan både steges, bages, stuves og spise råt. Rodfrugter og græskar kan ligeså bages, steges, moses og grilles.

Køb de danske æbler fra høsten og drop Pink Lady. Ligeså bør du virkelig tænke over de såkaldte superfoods. For er de egentlig så super, som der skrives om? Er det ikke super nok, at du spiser varieret grønt fra Danmark? Og får alle de gode næringsstoffer og vitaminer spredt hen over året? Jeg tror på, at man i gamle dage var sunde og raske, også uden avocado og kokosolie.

Jeg inviterer hermed til, at du selv tager stilling til, hvor du vil give dit bidrag i forhold til at passe på vores jordklode. Jeg selv er 23 år og ønsker en sund planet mange år endnu. Tak.

Læs også