bannerPos

Kontrollen af gødningsregnskaber er ikke skærpet – tværtimod

AF: DEBATINDLÆG

17-08-2019 12:33

Af enhedschef i Landbrugsstyrelsen Tina Bagge Bonnichsen

Planteavlsrådgiver og direktør Vagn Lundsteen påstår 3/8, at Landbrugsstyrelsens kontrol med blandt andet harmoni- og gødningsreglerne er blevet skærpet, i strid med den vedtagne politik på området. Det er ikke tilfældet, tværtimod.

Vi kontrollerer – som tidligere år – to til tre år bagud, for at tjekke, at landmanden ikke har gødsket mere end tilladt. Formålet er at sikre, at landbruget ikke udleder for meget kvælstof til vandmiljøet. Helt i tråd med denne og tidligere regeringers politik.

Hvis nogle oplever en øget aktivitet, kan det skyldes, at vi lige nu afslutter sagsbehandlingen af kontroller fra tidligere planår. Derfor kan man modtage flere afgørelser, men ikke flere kontroller.

Ændring

Hvert år udtager vi én procent af gødningsregnskaberne til fysisk kontrol som supplement til vores administrative kontrol af gødningsregnskaberne. Det har vi ikke ændret på. Men det vil vi gøre og i positiv retning.

Allerede fra i år udtages færre landmænd til fysisk kontrol, og fra 2020 udfaser vi den fysiske kontrol af gødningsregnskaber helt og sætter yderligere fokus på en effektiv administrativ kontrol.

- Allerede fra i år udtages færre landmænd til fysisk kontrol, og fra 2020 udfaser vi den fysiske kontrol af gødningsregnskaber helt

Jeg kan berolige Vagn Lundsteen med, at der ikke er en generel svartid på 2-4 år på høringsbreve. Normalt vil der gå op til 60 dage, fra man har sendt sit høringsbrev, til man får en afgørelse. Der har været ganske få tilfælde med en ventetid på op til to år. Det er beklageligt, men heldigvis også meget usædvanligt.

Fokus på god dialog

I afgørelsen skal evt. overtrædelser begrundes med den konkrete hjemmel, så man kan se, hvor man har trådt ved siden af. Her er vi enige, og det er et hovedprincip for vores afgørelser.

Den gode dialog med landmanden før, under og efter kontrollen har altid været vigtig for os, og vi arbejder videre med at styrke grundlaget for den. Det gør vi netop med en ny kontrolstrategi, som Vagn Lundsteen også nævner.

Formålet er at sikre en kontrol, der er meningsfuld for vores kunder, og hvor der er en klar og tydelig kommunikation og gennemsigtighed gennem hele sagsforløbet.

Vi er og har altid været meget opmærksomme på at sikre en god dialog og en gensidig tillid mellem os og landmanden.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.

Brandede produkter giver Arla fremgang

Mejerikoncernen Arla har endnu en gang kunnet notere sig fremgang i omsætningen – det er ikke mindst markeder i Mellemøsten, Sydøstasien og Kina, der trækker væksten. Samtidig oplever man stor succes med brandede produkter. Det kom frem ved et pressemøde i Arlas hovedkontor i Viby ved Aarhus.
Side 1 af 1774 (35461 artikler)Prev1234567177217731774Next