bannerPos

Nu kan der renses op i vandløbene

AF: HANS AARESTRUP

27-03-2020 11:02

Af Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug, Gisselbakken 1, 7000 Fredericia

Midt i den vanskelige tid er det en god nyhed, at finansminister Nicolai Wammen nu har givet kommunerne lov til at bruge flere penge.

Det bør betyde, at kommuner landet over sætter gang i den påkrævede vandløbsoprensning, så vandet kan løbe væk i bestræbelserne på at undgå oversvømmelser og ødelæggelser.

Finansministerens aftale med kommunerne skyldes, at der – som det hedder – skal holdes gang i hjulene. Hvis nogen er med til at holde gang i hjulene her i en krisetid, er det i dén grad fødevaresektoren. Den uhyggelige corona-virus har om ikke andet bevist nødvendigheden af et stort og stærkt landbrugserhverv her til lands.

Mulighed

De værste oversvømmelser er nok overstået for denne gang, men hvis der ikke renses op, kan vi imødese en gentagelse med våde marker og kældre fyldt med vand næste efterår og vinter. Der er masser af gode eksempler rundt omkring i bl.a. Nørreå og Åkær Å i det jyske, Værebro Å på Sjælland samt i Nordfyns Kommune og på Lolland, hvor oprensning er med til at sikre afvanding.

Så det er bare at komme i gang!

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.
Side 1 af 1848 (36960 artikler)Prev1234567184618471848Next