bannerPos

Samarbejde og tillid er vejen frem til færre arbejdsulykker

Selvfølgelig skal vi passe på vores medarbejdere, vores dyr, vores familie og os selv – giv os dog arbejdsro til det uden hele tiden at puste os i nakken, lyder det fra gårdejeren.

Debatindlæg

13-06-2019 13:38
Med beskyldninger og øget regelstyre når vi ingen vegne. Lav regler, der er til at arbejde med og hold op med urigtige beskyldninger, lyder skribentens råd til politikerne.

Af landmand Albert Rasmussen, Blegind Østergård, Hørning

Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget fra 536 arbejdsulykker i 2015 til 666 ulykker i 2018. I 2016 var hver tredje dødsulykke på en arbejdsplads i Danmark en ulykke i landbruget.

Hver eneste en er en for mange.

Det er alvorlige tal. Ministeren på området Troels Lund Poulsen (V), der nu går af, har lovet fokus på området. Jeg håber, en ny minister fortsat vil have fokus på, hvordan der bliver færre landbrugsulykker.

Som landmand spekulerer jeg på, hvorfor der er så mange arbejdsrelaterede ulykker i landbruget. Hvorfor er det så ofte ved rutineopgaver, der går galt?

At styrke Arbejdstilsynet, som det er foreslået, vil ikke gøre situationen anderledes.

Set fra en landmands side er det fokus på arbejdsopgaven, der er central. Fokus for landmanden skal ligge på arbejdet – ikke på et eventuelt tilsyn eller en kontrol. Fokus skal ligge på godt landmandskab – ikke på den evige frygt for, om alle de nye, indviklede og ofte overflødige regler er opfyldt.

Beskyldninger gør ondt

Som selvstændig landmand kan man også godt føle sig fredløs. Ikke fordi vi landmænd ikke skal opfylde loven. Ikke fordi vi landmænd ikke skal kontrolleres. Men fordi regler og beskyldninger kommer som et haglvejr i den offentlige debat. Det giver unødig stress, når man arbejder hver dag i mange timer på at drive et godt landbrug, fagligt og juridisk korrekt.

Arbejdet kræver mange timer, men det er verdens bedste job, hvis ikke man hele tidens pustes i nakken af ofte usaglige og ufaglige beskyldninger. Et eksempel er Enhedslistens Pernille Skipper, der beskylder de danske landmænd for at være skyld i regnskovens død. Nej, Pernille Skipper, vi bruger langt mindre soja fra Sydamerika, efter at Landbrugspakken gav mere gødning til vore afgrøder. Det er den politik, mange politikere førte med reduktion af gødningsnormerne, det førte til øget import til skade for regnskoven.

Det er en enkelt beskyldning, der har gjort ondt – som flytter tankerne fra det daglige arbejde på bedriften til stress og unødige spekulationer, der ikke kan jages væk.

Varsel og vejledning

Et råd til politikerne er: Lav regler, der er til at arbejde med og hold op med urigtige beskyldninger. Og lad os få en kontrol, der arbejder som i udlandet, hvor vejledning er central. Lad os få varsel om kontrol senest samme morgen, den udføres (helst tidligere). Det vil give ro. Man kan med en sådan frist ikke nå at ændre noget, men man kan lige forberede sig og finde de relevante papirer.

Her fra gården skal det lyde: Samarbejde og tillid er vejen frem til færre arbejdsulykker – ikke beskyldninger og øget regelstyre.

Selvfølgelig skal vi passe på vores medarbejdere, vores dyr, vores familie og os selv – selvfølgelig skal vi passe på miljøet og naturen – giv os dog arbejdsro til det uden hele tiden at puste os i nakken.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Bestiller fabriksny Hoegild vertikalblander for anden gang

Sønderjysk bedrift med 400 årskøer investerer i en fabriksny Hoegild vertikalblander på 32 kubikmeter. Den erstatter en fire år gammel blander, der er helt magen til og har blandet 25 tons fuldfoder om dagen.

Genopbygget fuldfoderblander kører fint efter fem år

En genopbygget Hoegild Edition vertikalblander holder lige så godt som en fabriksny, viser fem års erfaring hos vestjysk mælkeproducent med 300 årskøer.

Angreb af meldrøjer i forskellige rugsorter

I et forsøg med kunstig smitte af meldrøjer i rug var der i år færrest angreb i de afprøvede KWS-sorter.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.
Side 1 af 1607 (32132 artikler)Prev1234567160516061607Next