Af hjertet tak, kære landmand

ONSDAG AFTEN VAR statsminister Mette Frederiksen (S) dårligt færdig med sit historiske corona-pressemøde, hvor det offentlige Danmark blev lukket ned, før danskere i stor stil indtog supermarkeder over hele landet. Midt på aftenen på en ualmindelig onsdag var der menneske-køer ud på gader og stræder. Man skulle tro, der var udbrudt krig. Og det var der på sin vis også. Krig om dagligvarer – herunder de helt uundværlige fødevarer.

AT DØMME UD fra tv-billeder og avisfotos var der måske en kunde eller to, der godt kunne have hoppet en dags cola, chips og tykmælk over. Men den noget aparte indkøbskultur, minutter efter at sundhedseksperter havde advaret folk mod at stimle sammen i flokke, skal man ikke undervurdere. Folk er sig selv nærmest, og mange går mere eller mindre i panik, fordi der er beordret hjemmearbejde til skolebørn og voksne.

SÅDAN ER VI mennesker af natur, lyder det fra adfærdspsykologer. Når det kniber, får det ofte noget af de værste frem i folk. Men så er det da godt, at der er fornuftige mennesker på vores mejerier, på vores slagterier og i primærlandbruget, der knokler for at skaffe danskerne mad på bordet. Også når corona-lokummet brænder, og folk opfører sig barnligt og grotesk i supermarkedskøerne.

PRODUKTIONSDANMARK SKAL NOK sikre os alle de fødevarer, vi skal bruge. Både i dag, i morgen og de næste uger og måneder. Danmark har således en af klodens mest velfungerende fødevareproduktioner. Lige fra stalden over forarbejdningsindustri og ud til forbrugerne er kæden smurt. I dagligdagen er der dog ikke megen tak for den indsats. Nærmest tværtimod.

DE SELVSAME MENNESKER, som nu hamstrer fødevarer, toiletpapir og gær i et helt grotesk omfang, kritiserer gerne landbruget sønder og sammen på Facebook, i læserbreve og politiske debatter. Nu, hvor en ny virkelighed banker på, kan mange af kritikerne tilsyneladende slet ikke få nok af de varer, de tidligere har tilsvinet.

VI FORVENTER IKKE nogen tak for indsatsen. Hverken fra politikere eller de danskere, som tager det som en selvfølge, at supermarkederne bugner af fødevarer i tide og utide. Men herfra vil vi ærligt talt godt sende en tak af hjertet. Til slagteriarbejdere, mejerister, truckførere på grovvaren og til driftsledere i husdyrproduktionen samt til ægproducenter og alle øvrige, danske landmænd. Tak, for jeres helt uvurderlige indsats, som sikrer alle danskere sunde og sikre fødevarer i en usikker tid.   

Læs også