bannerPos

Du milde kvælstof-kineser

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
23-01-2020 21:00

HVIS MAN EVNER at opfinde ord som »den afstrømningsnormaliserede kvælstofudledning«, synes man at være inde på en løbebane, hvor noget på et tidspunkt går galt. Og galt er det da også gået på Aarhus Universitet, hvor en frisk regnefejl fra folkene bag »den afstrømningsnormaliserede kvælstofudledning« nu faktisk viser, at vi i Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil beregnet. Fejlen rækker tilbage til 1990. Og den betyder, at der er udledt 3.000 ton mindre kvælstof til vandmiljøet end oplyst i 2018. Måske.

INGEN VED I virkeligheden, hvor meget eller hvor  lidt kvælstof, der udledes. For det hele er baseret på beregninger. Beregninger som altså nu igen er gået galt for Aarhus Universitet. Vi skriver igen, fordi universitet for nylig også fejlberegnede, hvor mange hektar lavbundsjorde, vi har i Danmark. 

OG SÅ VAR der også lige noget om, at de selvsamme lavbundsjorde vist nok er væsentligt vådere end først antaget, og at de derfor ikke udleder klimagasser i det omfang, man tidligere kunne beregne sig frem til på universitetet, lød det for nylig fra vores fødevareminister Mogens Jensen (S).

DET ER EN rodet omgang. Det kan de færreste vist være uenige med os i. Er der så grund til at kritisere Aarhus Universitet. Ja, selvfølgelig er der det. For det er da kritisabelt, at det universitet, der betjener vores myndigheder, og som fodrer politikerne med tal og fakta, som altså alligevel ikke er fakta, ganske enkelt regner forkert. I årtier. 

NÅR DET SÅ er understreget med en tyk streg, må man også retfærdigvis tilføje, at der nok næppe sidder folk på Aarhus Universitet, som med fuldt overlæg regner forkert i årtier. Hovedfejlen i alt dette er, at vi her til lands baserer vores miljøpolitik på alenlange beregninger og modeller, som naturligvis fra tid til anden viser sig at være faktuelt forkerte.

HVAD KONSEKVENSERNE AF de enorme fejlberegninger skal være for Aarhus Universitet, overlader vi til politikerne at afgøre. Det er dem, der lader sig betjene af universitet for et trecifret millionbeløb om året. Men for landets planteavlere bør konsekvenserne naturligvis være, at de straks fritages for at skulle etablere den meget omdiskuterede og fremrykkede tredobling af de målrettede efterafgrøder. Du milde kvælstof-kineser.

Den del af kabalen har Aarhus Universitet lige løst. Intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 

Smågrisepriserne buldrer videre opad

Den tyske Nord-West-notering steg mandag med 1,5 euro. Yderlige stigninger i vente i næste uge.

Digitale løsninger gør din hverdag lettere og giver bonus på bundlinjen

Vejen til bedre overblik, mere tid og en bonus på bundlinjen ligger lige foran dig.

Stort set uændret svinebestand

Danmarks Statistik har opgjort antallet af svin i Danmark pr. 1. kvartal i år. Tallene viser, at den samlede svinebestand i Danmark var 12,7 mio. svin 1. januar 2020, hvilket er en smule over sidste års niveau.

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.

Stougaard stopper

Danske Halmleverandører skal have ny formand. Landmand Hans Stougaard fra Vestfyn stopper på generalforsamlingen til marts. Efter 23 år som drivkraften bag udbredelse af halm i blandt andet energisektoren.
Side 1 af 1772 (35433 artikler)Prev1234567177017711772Next