bannerPos

Til grin?: Sidder embedsmændene reelt på magten?

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-02-2019 06:00
Man kan "google" sig til svar på mange ting i denne verden. Men hvis spørgsmålet er, hvem der har magten – embedsfolkene eller politikerne - svæver svaret noget hen i det uvisse.

Noget af det, man faktisk bliver lidt klogere på, når man googler« og spørger ind til magtstrukturerne i samfundet, det er, at politikerne nu igennem mange år har udtalt, at de vil »tage magten tilbage«. Prøv selv. Der er stribevis af eksempler på, at politikere udtaler sig i den retning.

MEN EN DEL tyder på, at der ikke er sket ret meget i den sag. Op gennem hele dette årti er der masser af debatindlæg fra politikere, der foreslår nye magtstrukturer i centraladministrationen.  Intet konkret er sket. Og i landbruget mærker man i høj grad, at der er et embedsværk, der sidder på en betydelig del af magten i det danske samfund. På gårsdagens årsmøde i Sektion for Større Jordbrug var det helt store debatemne vandrådenes manglende gennemslagskraft hos myndighederne. Man føler sig fuldstændig overhørt og direkte til grin i vide landmandskredse.

UNDER DEN FOREGÅENDE miljø- og fødevare-ministers »regeringsperiode« blev det gentaget mange gange, at når det kom til vandplanerne, så ville politikerne i sidste ende sætte sig om et bord og pille alle de vandløb ud, der ikke skulle med. Sådan helt konkret. Vandløb for vandløb. Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen har gentaget mantraet.

DET ER DER dog ikke en sjæl i dansk landbrug, der tror på efterhånden. Sådan helt konkret. Det er snak. Og der er ikke den mindste handling bag alle ordene og alle forsikringerne. Timerne, dagene, ugerne og årene går. Og intet som helst konkret sker. Der er en syndflod af vanvittige eksempler på vandløb, der er udpeget, som intet som helst har at gøre i vandplanerne. 

SAGEN ER SÅLEDES, at næsten 10 procent af alle vandløb i EU, som er udpeget af nationalstaterne, ligger i lille Danmark. Det fortæller alt. Det fortæller også alt om politikernes afmagt, at intet tyder på, der sker mere i den sag. Vi håber inderligt, at vi tager fuldstændig fejl. Og at den tidligere ministers forsikringer om, at det er poli-tikerne, der har magten om det runde vandplan-bord, holder. Erling Bonnesen & Co. har chancen for at vise, hvor magten befinder sig. Desværre har vi bange anelser om, at det ikke er hos de folkevalgte. 

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next