bannerPos

Til grin?: Sidder embedsmændene reelt på magten?

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-02-2019 06:00
Man kan "google" sig til svar på mange ting i denne verden. Men hvis spørgsmålet er, hvem der har magten – embedsfolkene eller politikerne - svæver svaret noget hen i det uvisse.

Noget af det, man faktisk bliver lidt klogere på, når man googler« og spørger ind til magtstrukturerne i samfundet, det er, at politikerne nu igennem mange år har udtalt, at de vil »tage magten tilbage«. Prøv selv. Der er stribevis af eksempler på, at politikere udtaler sig i den retning.

MEN EN DEL tyder på, at der ikke er sket ret meget i den sag. Op gennem hele dette årti er der masser af debatindlæg fra politikere, der foreslår nye magtstrukturer i centraladministrationen.  Intet konkret er sket. Og i landbruget mærker man i høj grad, at der er et embedsværk, der sidder på en betydelig del af magten i det danske samfund. På gårsdagens årsmøde i Sektion for Større Jordbrug var det helt store debatemne vandrådenes manglende gennemslagskraft hos myndighederne. Man føler sig fuldstændig overhørt og direkte til grin i vide landmandskredse.

UNDER DEN FOREGÅENDE miljø- og fødevare-ministers »regeringsperiode« blev det gentaget mange gange, at når det kom til vandplanerne, så ville politikerne i sidste ende sætte sig om et bord og pille alle de vandløb ud, der ikke skulle med. Sådan helt konkret. Vandløb for vandløb. Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen har gentaget mantraet.

DET ER DER dog ikke en sjæl i dansk landbrug, der tror på efterhånden. Sådan helt konkret. Det er snak. Og der er ikke den mindste handling bag alle ordene og alle forsikringerne. Timerne, dagene, ugerne og årene går. Og intet som helst konkret sker. Der er en syndflod af vanvittige eksempler på vandløb, der er udpeget, som intet som helst har at gøre i vandplanerne. 

SAGEN ER SÅLEDES, at næsten 10 procent af alle vandløb i EU, som er udpeget af nationalstaterne, ligger i lille Danmark. Det fortæller alt. Det fortæller også alt om politikernes afmagt, at intet tyder på, der sker mere i den sag. Vi håber inderligt, at vi tager fuldstændig fejl. Og at den tidligere ministers forsikringer om, at det er poli-tikerne, der har magten om det runde vandplan-bord, holder. Erling Bonnesen & Co. har chancen for at vise, hvor magten befinder sig. Desværre har vi bange anelser om, at det ikke er hos de folkevalgte. 

Marked: Tyske svinepriser står overfor markante stigninger

Der er stor efterspørgsel på smågrise i Tyskland, og derfor er der udsigt til markante prisstigninger, skriver Danske Svineproducenter.

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.-6. juli

Horsch sætter omsætningsrekord

I 2018 opnåede Horsch den største omsætning i firmaets historie.

Prognose: Smågrisepriser bliver bedre end forventet

Den sæsonmæssige nedtur i tredje og fjerde kvartal bør blive moderat, lyder vurderingen i en ny prognose for smågrisepriserne.

LDM-advokat om Arla-aftale: Vent med at skrive under

Arlas nye aftale, som venter på underskrift fra andelshaverne, giver mindre indflydelse, mere ulighed og farvel til vedtægterne, mener Lauge Fastrup.

Afregningspris, afregningspris, afregningspris

Afregningsprisen har ikke givet overskud til ordentlig honorering og normalt vedligehold for den gennemsnitlige mælkeproducent, mener LDM-formand.
Side 1 af 1495 (29881 artikler)Prev1234567149314941495Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer