bannerPos

Til grin?: Sidder embedsmændene reelt på magten?

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-02-2019 06:00
Man kan "google" sig til svar på mange ting i denne verden. Men hvis spørgsmålet er, hvem der har magten – embedsfolkene eller politikerne - svæver svaret noget hen i det uvisse.

Noget af det, man faktisk bliver lidt klogere på, når man googler« og spørger ind til magtstrukturerne i samfundet, det er, at politikerne nu igennem mange år har udtalt, at de vil »tage magten tilbage«. Prøv selv. Der er stribevis af eksempler på, at politikere udtaler sig i den retning.

MEN EN DEL tyder på, at der ikke er sket ret meget i den sag. Op gennem hele dette årti er der masser af debatindlæg fra politikere, der foreslår nye magtstrukturer i centraladministrationen.  Intet konkret er sket. Og i landbruget mærker man i høj grad, at der er et embedsværk, der sidder på en betydelig del af magten i det danske samfund. På gårsdagens årsmøde i Sektion for Større Jordbrug var det helt store debatemne vandrådenes manglende gennemslagskraft hos myndighederne. Man føler sig fuldstændig overhørt og direkte til grin i vide landmandskredse.

UNDER DEN FOREGÅENDE miljø- og fødevare-ministers »regeringsperiode« blev det gentaget mange gange, at når det kom til vandplanerne, så ville politikerne i sidste ende sætte sig om et bord og pille alle de vandløb ud, der ikke skulle med. Sådan helt konkret. Vandløb for vandløb. Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen har gentaget mantraet.

DET ER DER dog ikke en sjæl i dansk landbrug, der tror på efterhånden. Sådan helt konkret. Det er snak. Og der er ikke den mindste handling bag alle ordene og alle forsikringerne. Timerne, dagene, ugerne og årene går. Og intet som helst konkret sker. Der er en syndflod af vanvittige eksempler på vandløb, der er udpeget, som intet som helst har at gøre i vandplanerne. 

SAGEN ER SÅLEDES, at næsten 10 procent af alle vandløb i EU, som er udpeget af nationalstaterne, ligger i lille Danmark. Det fortæller alt. Det fortæller også alt om politikernes afmagt, at intet tyder på, der sker mere i den sag. Vi håber inderligt, at vi tager fuldstændig fejl. Og at den tidligere ministers forsikringer om, at det er poli-tikerne, der har magten om det runde vandplan-bord, holder. Erling Bonnesen & Co. har chancen for at vise, hvor magten befinder sig. Desværre har vi bange anelser om, at det ikke er hos de folkevalgte. 

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next