bannerPos

Tak Knud. Læser du med, Per?

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
13-09-2019 21:00

DET ER EN øjenåbner, som landmand Knud Jeppesen kommer med i dagens spalter. En velskrevet kronik, som den østjyske landmand i øvrigt også har delt med Politikens læsere. Det siges, at netop Politikens kernelæser er en klima- og miljøinteresseret person fra storbyen. Lad os håbe, Knud Jeppesens kronik har givet bare en brøkdel af læserne en bitter (lorte)smag i munden og noget at tænke over. Vi forstår således, at ikke mindst Politiken-segmentet skulle være særligt åbne og blandt de mindst fordomsfulde og fordømmende danskere, der findes. De kan passende teste dette ved at se lidt indad og stille krav udadtil i deres hjemkommune.

I NORDSJÆLLAND GÅR også et menneske, som er åben. Manden er Økologisk Landsforenings formand Per Kølster, der på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk driver en malt- og øl-biks. Biodynamisk, lige ned til Øresund. Det bliver ikke meget mere »feel good-agtigt«. Kølster er dog efter manges mening ude med riven efter sine konventionelle landmandskolleger. Senest i en anti-pesticid-kampagne med en kendt musiker-figur i spidsen.

KØLSTER AFVISER BLANKT, at han som øko-formand stiller andre landmænd i et dårligt lys. Det er imidlertid lige præcis det, alle ikke-økologer oplever. Det siger blandt andre landmandsformand Martin Merrild. Kølster vil gerne dialogen, svarer han i dagens avis på kritikken. Men han fortsætter med at problematisere lovlig brug af kemi.

PÅ SIT LANDBRUG producerer Per Kølster malt og øl, forstår vi. I den sammenhæng er det interessant, at et menneske ifølge videnskaben ikke tager mere skade af sprøjtemidler i vores almindelige kost, end vi gør ved at drikke et glas rødvin hver tredje måned. Det fastslås i et studie i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology. Kølsters øko-øl fra Krogerup Avlsgaard bidrager altså med en forgiftning af kundekredsen, der tangerer giftigheden i sprøjtemidler, der måttet findes i vores kost. Hvorfor ikke oplyse dine kunder om det, Per – nu når du gerne vil dialogen og oplyse folket om giftige stoffer i vores fødevarer.

KÆRE PER. LÆS Knuds indlæg. Og vurdér så, om det er fair, at du problematiserer et kemisk forbrug hos dine kolleger, dine fødevarer ifølge toksikologer selv tangerer eller overgår i giftighed. Skulle vi ikke i landbruget stå sammen med Knud og få set på de virkelige problemer – for eksempel den perlerække af skidt og lort, som din landmandskollega fra Jelling så fantastisk indsigtsfuldt ridser op i dagens avis. Se det vil give mening og gavne den folkesundhed, som du er optaget af, Per.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.

33 blev tilbageholdt i protester mod naturgenopretningsprojekt

Søndag forsøgte demonstranter i Lille Vildmose at blokere for Aalborg Kommunes arbejde i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt.

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.
Side 1 af 1667 (33322 artikler)Prev1234567166516661667Next