Pløjefri majsdemonstration

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK) afholder stor majsdemonstration tirsdag den 11. september hos Jan Møllegård i Varde.

Her vil der være mulighed for at se mange majssorter fra tre udbydere. Derudover vil der være indlæg om flydende startgødning, dyrkning af majs, jordstruktur og rodudvikling samt præsentation af efterafgrøder fra shopFRDK.

Der plejer at være stor tilslutning til majsdemonstration hos Jan Møllegård i Varde hvert år, hvor der udover spændende sorter og gødskning også er mulighed for at se afgrøden på arealer, der er dyrket pløjefrit i mange år.

- Tørken har taget toppen af udbyttet i majsen. Men, jeg forventer at få en ensilage af superkvalitet, konstaterer Jan Møllegård.

De mange års pløjefri dyrkning kommer i år for alvor majsen til gode. Den har sat masser af kolber, og nu bliver kernerne efter alt at dømme fyldt godt op efter den seneste regn.

På bedriften er der de senere år ikke vandet. Men grundet årets ekstreme vejr er der i demomarken i år vandet med 32 mm ved blomstring.

Tre rækker med hver sort

I marken har Jan Møllegaard sået tre rækker med hver af de 27 sorter. Det er 14 sorter fra Limagrain, ni sorter fra KWS og fire sorter fra Tjoelker Cebeco.

Der vil være repræsentanter fra de tre firmaer med, som hver især kan fortælle meget mere om deres sorters egenskaber.

Udover de forskellige sorter er der også demonstration af gødskning.

BioNutria har nemlig gødet nogle majs med flydende sur 5-8 NP-gødning samtidig med såning. Firmaet vil fremvise og fortælle om effekten af denne måde at startgøde på.

Flere udstillere vil være tilstede

Jan Møllegård vil som de tidligere år præsentere sine erfaringer med at dyrke pløjefrit.

- Vi har også fået gravet et hul, hvor man kan se, hvordan min jordprofil er, fortæller han.

Repræsentanter fra FRDK vil i hullet forklare om jordstruktur og dens betydning for udviklingen af rødderne.

I en nabomark såede Jan Møllegaard 23. august et udvalg af efterafgrøder fra shopFRDK.

- De er fremspiret, når vi afholder majsdemoen, siger han.

Så der er en ekstra gevinst ved at deltage tirsdag 11. september fra klokken 10 til 14 på Stilbjergvej 24 i Varde.

Fremvisning af parceller med majssorterne sker kl. 10.30 og 12.30. Ved gennemgangen vil der også være faglige præsentationer fra FRDK, BioNutria og SAGRO.

Desuden regner arrangørerne med, at der kommer flere andre udstillere, blandt andet BASF, Brdr. Holst Sørensen, Väderstad Aps og Semler Agro.

LandboUngdom vil beværte med pølser og drikkevarer - og alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også