Kinas svineindustri skifter gear
Verdens største producent af svinekød står foran en ny struktur, hvor de store selskaber vokser, de små forsvinder, og global efterspørgsel på foder kan blive ramt.

Foto: Colourbox
Kinas svineindustri har bevæget sig ind i en ny fase, hvor fokus ikke længere ligger på hurtig ekspansion, men på at øge effektiviteten.
Det beretter mediet Pigprogress.
Ifølge en ny analyse fra Rabobank kan udviklingen deles i tre trin: Fra industrialiseringen, der tog fart i 2010, over de dramatiske år med afrikansk svinepest mellem 2019 og 2022, til dagens situation, hvor teknologi og produktivitet er i centrum.
Ifølge analysen forventes en markant ændring i ejerskabsstrukturen efter 2025. Store selskaber med over 10.000 søer ventes at stå for omkring 40 procent af produktionen, mens små producenter med under 50 søer vil falde til cirka 10 procent.
Kinas produktion er imidlertid dyrere end i andre lande, drevet af høje foderpriser, lav foderudnyttelse og udfordringer med genetik og biosikkerhed. Derfor er landet fortsat nettoimportør af svinekød. På længere sigt kan automatisering og smart farming dog mindske omkostningerne.
Globalt kan udviklingen betyde faldende kinesisk efterspørgsel på soja og andre foderråvarer, da svinefoderforbruget ser ud til at stagnere.