Italiensk landbrug når milepæl med rekordeksport
Eksporten af italienske landbrugs- og fødevarer passerer for første gang 70 milliarder euro, og sætter således ny rekord.

Det er især en stærk position på markederne for pasta, tomatprodukter og skinker, der har været medvirkende til fremgangen for italiensk landbrug og fødevareproduktion. Arkivfoto
Det italienske agro- og fødevareerhverv har nået et historisk niveau: Mellem juni 2024 og maj 2025 passerede eksporten 70,7 milliarder euro – næsten en fordobling af de 37 milliarder euro i 2015. Det skriver European Food Agency.
Ifølge Edison Foundation, hvis analyse bygger på tal fra Istat, steg de samlede fødevareeksporter i årets første fem måneder med 5,6 procent i forhold til samme periode i 2024. Landbruget alene voksede med 9,4 procent til 4,4 milliarder euro, mens fødevare- og drikkevareindustrien nåede 25,7 milliarder euro – en stigning på 5 procent.
Tyskland (+12,6 procent), Spanien (+16,6 procent) og Polen (+17,1 procent) trak væksten i Europa, mens USA (+6,9 procent) og Tyrkiet (+11,3 procent) understøttede billedet af global efterspørgsel.
Udviklingen markerer også et strukturelt skifte: Hvor Italien i 2014 havde et underskud på 7,6 milliard euro i agri-food balancen, er der nu et overskud på over 1 milliard euro.