Perfekt storm rammer britiske ægproducenter

Økonomisk pres på ægproducenter forårsaget af stigningen i omkostninger samt fugleinfluenza og Brexit-problemer, vil sandsynligvis føre til en reduktion på fem millioner høns i Storbritannien, skriver medie.

Mark Williams, der er administrerende direktør for British Egg Industry Council, sagde under den britiske »UK Pig & Poultry Fair and Conference«, at omkostningspresset på landets ægproducenter skal løses, skriver mediet poultryworld.net.

Der er nemlig tale om en række massive problemer for sektoren som helhed, som ifølge repræsentanter på messen kan føre til, at landet vil få en flok-reduktion på cirka fem millioner høns.

I Storbritannien er mange detailhandlere begyndt at udfase salget af bur-æg, hvilket betyder, at mange skal omlægge deres produktion. Og derudover kommer der en stor mængde uforudsete omkostninger på grund af krigen i Ukraine, som rammer sektoren som helhed.

Den administrerende direktør for British Free Range Egg Producers Association (Bfrepa), Robert Gooch, har desuden udtrykt sin frustration, efter at ægkøbere fra detailhandlere har undladt at reagere på hans opfordring om at oplyse, hvilke skridt de tager for at støtte hårdt pressede ægproducenter. 

I løbet af de seneste mange måneder er det blevet 50 procent dyrere at fodre sine høns, energiomkostningerne er steget med 40 procent, og brændstofforbruget er steget med 30 procent, mens omkostningerne til arbejdskraft og emballage også er steget. Og derudover er der også store problemer, der skyldes Brexit og en situation med mange besætninger, der har været ramt af fugleinfluenza.

- Den nuværende situation er ødelæggende. Vi har skrevet til alle de store forhandlere og bedt om deres hjælp, men til dato er vi stort set blevet ignoreret. (...) Hvis Storbritanniens største supermarkeder ikke hæver prisen på frilandsæg og økologiske æg til et niveau, hvor gårde kan gå i balance, vil der være mangel på æg ved udgangen af ​​dette år, sagde Robert Gooch.

Læs også