Kun markante ryk kan få svinenoteringen op

Der skal ske store løft i efterspørgslen på europæisk grisekød, før slagtesvinenoteringen kommer længere op, lyder det fra Danish Crown.

Efterspørgslen på grisekød er stabil, men ikke tilstrækkelig til, at priserne i markedet fortætter op i højt tempo.

Sådan lyder det fra Danish Crown, hvis grisenotering fra i næste uge er uændret 12,40 kroner. Til gengæld tager so-noteringen et lille hop på 30 øre og ligger nu på ni kroner.

Skal der ske reelle løft i grisenoteringen, bliver efterspørgslen nødt til at rykke sig markant, lyder det fra Mads Stougaard, markedsdirektør hos Danish Crown.

- Markedet er stadig godt. Priserne er generelt stabile, og vi ser stadig mindre stigninger på enkelte varer, men ikke i en grad, der virkelig flytter markedet. Hvis priserne på fersk grisekød i Europa på den korte bane skal tage et markant ryk mere, så skal forbruget enten stige eller eksporten ud af Europa løftes, siger Mads Stougaard.

Der er fortsat et godt salg af fersk grisekød i Europa, men i overgangsperioden til efterårssortiment i detailhandlen sker der nogle forskydninger, hvor blandt andet efterspørgslen på nakker dæmpes, og salget af pølser falder mærkbart. Det afløses af en bedre efterspørgsel på andre dele af grisen, og derfor er priserne samlet set stabile.

- Det store samtaleemne lige nu er det lave udbud af grise i særligt Tyskland, som driver prisen på levende grise i vejret. De stigninger skal slagterierne alt andet lige sende videre til deres kunder, og der forventer vi en hidsig armlægning med kunderne. Den er vi selvfølgelig klar til at tage, og så må tiden vise, hvor meget markedet kan bære, siger Mads Stougaard.

Salget af frosne varer er fortsat på et højt niveau, men priserne på eksport ud af Europa er slet ikke løftet i samme tempo, som på det europæiske fastland.

Slagtesituationen

Tilmeldingen blev i denne uge en anelse under prognosen, hvilket har betydet, at der er fremrykket 3.000 grise til slagtning i indeværende uge, lyder det fra Danish Crown.

Med den forventede tilmelding til næste vil der igen blive behov for at fremrykke en mindre mængde grise.

For søernes vedkommende udsættes der 650 søer til uge 37, hvor der er en pæn tilmelding. Med en god slagtekapacitet reduceres mængden af udsatte søer forventeligt til 150 til uge 38.

Læs også