Stigning i fjerkræimport fra Ukraine sætter EU-sektoren i fare

Det er nødvendigt at sætte en form for begrænsning på importen af kyllingekød fra Ukraine, der, siden en handelsliberalisering satte i kraft i juni 2022, har eksporteret mere end 218.000 tons fjerkrækød til EU.

Repræsentanter for producentforeningen Avec (Association of Poultry Processors and Poultry Trade) mødtes med EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski, for at fremlægge data, der underbygger nødvendigheden af beskyttelsesforanstaltninger for import af fjerkrækød fra Ukraine. Det skriver mediet Poultryworld.net.

Mens Avec gentager sin fulde støtte til EU-myndighederne til alle foranstaltninger, der sigter mod at hjælpe ukrainske borgere med at tage konsekvenserne af den russiske aggression, udtalte man, at fjerkræsektoren har stået over for nogle reelle problemer som følge af krigen.

- Vores organisation og medlemmer støtter fuldt ud de foranstaltninger, der sigter mod at hjælpe ukrainske borgere under denne forfærdelige krig. Vores sektor har dog oplevet uforudsete konsekvenser, og vi vil gerne finde løsninger til at afbøde deres påvirkning, udtaler Gert-Jan Oplaat, præsident hos Avec, ifølge mediet.

En stigning på 240 procent i importen

Handelsliberalisering har ført til en stor stigning i importen af ​​fjerkrækød fra Ukraine. Siden juni 2022, hvor liberaliseringen startede, har sektoren importeret mere end 218.000 tons fjerkrækød fra Ukraine.

Den EU-kvote, der var på plads før liberaliseringen, begrænsede importen fra Ukraine til kun 90.000 tons. Det betyder, at EU har stået over for en stigning på 240 procent i importen sammenlignet med den oprindelige kvote over en 12-måneders periode.

Som følge heraf har dette haft en betydelig indvirkning på priserne på kyllingebrystfileter i EU, hvilket sætter hele EU's fjerkrækødsmarked i fare.

- Mens Kommissionen har foreslået at forlænge liberaliseringen af ​​handelen med Ukraine i et ekstra år, opfordrer vi til aktivering af beskyttelsesklausulen for at genindføre kvoter for import af fjerkrækød så hurtigt som muligt, udtalte Oplaat.

- Selvom vi forstår behovet for at støtte Ukraine kollektivt, er det uretfærdigt, at vores sektor har skullet betale så høj en pris for at hjælpe Ukraine individuelt. Hvis der ikke træffes foranstaltninger i fremtiden, er vores sektors overlevelse på spil.

Læs også