Togleverancer med korn fra Ukraine saboteres af polske landmænd

Togvogne med billigt ukrainsk korn er for anden gang blevet saboteret på vej ind til Polen, skriver AgroMarkets.

Togvogne med rapsfrø blev i sidste uge åbnet, mens de holdt stille på stationen ved grænsen mellem Ukraine og Polen. Det skriver AgroMarkets i en analyse.

Det er polske landmænd, der anklages for at stå bag sabotagen, og er sket for anden gang inden for kort tid. Otte togvogne blev saboteret, og kornet er nu usælgeligt, efter at være blevet blandet op med jord og sten.

Baggrunden skal findes i vreden hos de polske farmere, som mener, at det billige korn fra Ukraine preser priserne på de lokalt dyrkede afgrøder. Priserne i EU er ganske vist faldet meget de sidste to år, bemærker AgroMarkets, men en række andre hændelser er lige så vægtige, som at der er kommet meget korn ind fra det krigsramte Ukraine.

EU har, for at støtte Ukraine, blandt andet åbnet grænserne, fjernet importtolden og ladet alle ukrainere arbejde frit i EU. Derved er der en regulær guldgrubbe for de ukraine landmænd i at sende afgrøder ind i EU, hvor prisen på korn stadig ligger omkring 140 kroner, ifølge AgroMarkets. Men forskellen er, at hvor man i EU blot har passeret kostprisniveauet, så er der stadig penge at tjene for ukrainske landmænd, der har en billigere drift.

- Det er dog ikke kun afgrøder fra Ukraine, man i Polen opfatter som uretfærdig behandling. Der strømmer også vognmænd fra Ukraine over grænsen til Polen. Taksterne for at køre fragt og varer i Polen er igen meget lukrative for de ukrainske vognmænd i forhold til deres hjemmemarked. Modsat så giver det et urimeligt prispres på de polske vognmænd, der ikke kan matche de lave takster fra ukrainske vognmænd, skriver AgroMarkets.

Læs også