Nordamerika forbereder sig mod ASF

Efter fund af afrikansk svinepest i Den Dominikanske Republik forbereder USA og Canada sig på et muligt udbrud på fastlandet.

I 2021 blev det bekræftet, at afrikansk svinepest (ASF) blev påvist i Den Dominikanske Republik. Virussen blev også fundet i Haiti sidste år.

Ifølge US National Pork Producers Council var det den første påvisning af sygdommen i Amerika i omkring 40 år.

Det skriver branchemediet PigProgress mandag.

De positive tests kom fra to geografisk adskilte gårde i Den Dominikanske Republik. Det er endnu usikkert, hvordan virussen er kommet ind i landet. Og det har fået USA og Canada til at fortsætte med at forberede sig mod scenariet, hvor sygdommen konstateres i det nordamerikanske fastland.

Træningsøvelser

Som led i forberedelsen afsluttede Montana Department of Livestock (MDOL) for nylig en træningsøvelse, hvori man simulerede en påvisning af ASF i en svinebesætning i Montana.

MDOL bemærkede i den forbindelse, at de traditionelle metoder til sygdomsbekæmpelse såsom karantæne og vaccination er utilstrækkelige til at kontrollere ASF. I stedet er bortskaffelse af de inficerede og aflivede dyr – omend i store antal – en bedre strategi for at forhindre spredning.

- Hurtig udryddelse af infektion med ASF er fortsat vores mest potente våben. For at afbøde påvirkningerne for nationen er det afgørende hurtigt at opdage enhver introduktion af ASF i USA og effektivt begrænse sygdommen, lyder det fra Michael Honeycutt, administrerende direktør for MDOL.

Øvelsen, der varede i fire dage, blev gennemført i samarbejde med National Pork Board og Montana Pork Producers Association. Der var også deltagere fra Montana State University Extension, Montana Disaster and Emergency Services og American Association of Swine Veterinarians.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også