Europæisk rapspris skal stige med mindst 10 procent

Alt taler for at prisen for europæisk rapsfrø skal markant op. De konkurrerende olieafgrøder stiger markant og det samme gør prisen for mineralolie. I sig selv er det nok til at trække den europæiske rapspris på MATIF op. Ydermere nedskrives den europæiske rapsproduktion for næste års høst nu til blot 19 millioner tons.

For tre uger siden kunne jeg med teknisk analyse konkludere, at rapsprisen efter knap en måneds nedtur var vendt rundt og nu så ud til at gå mod nye højder. Anbefalingen var klar og sådan set uforandret siden starten af året. Afvent salg af rapsfrø og plant, så vidt det er muligt, rapsfrø frem for hvede. I denne uge bekræftes den tekniske analyse, ikke så overraskende, af den fundamentale analyse. Således viser et nyt estimat fra det franske analysebureau, Strategie Grains, at den europæiske produktion af rapsfrø til næste år, risikerer kun at blive på 19 millioner tons. Og det er hvad jeg vil kalde et forsigtigt estimat. Der er stor risiko for at produktionen af europæisk rapsfrø bliver endnu lavere end de estimerede 19 millioner tons i 2020.

Selvom en europæisk produktion af rapsfrø i 2020 på 19 millioner tons i givet fald vil være mere end de 16,9 millioner tons, der blev produceret i 2019, så er 19 millioner tons heller ikke meget. Hvis ikke der bliver tale om optimale vejrforhold hen over vinter, forår og sommer, så kan produktionen med rapsfrø i Europa til næste år blive langt under de 19 millioner tons, som estimatet fra det franske analysebureau Strategie Grains lyder på netop nu.

Laveste rapsareal i 5 år

Allerede for en måned siden kunne vi konstatere, at det såede europæiske areal med rapsfrø til kommende høst i 2020 var det laveste i fem år. Dårlige vejrforhold efter høsten i 2019 og ugunstigt vejr med ualmindeligt tørre jordforhold under såning af rapsfrø, er grunden til det skuffende areal for næste års høst. I stedet for at så rapsfrø, gik de europæiske landmænd hen over starten af efteråret, over til i stedet at så hvede. Derfor synes jeg heller ikke at estimatet på 19 millioner tons er specielt lavt sat.

Det bliver næppe en god høst med rapsfrø i Europa til næste år. Med et areal der er det mindste i fem år, står vi med en stor risiko for, at vi får en langt mindre høst end de 19 millioner tons, Ssom trategie Grains seneste estimat fra denne uge indikerer. Ydermere ser jeg også en stor risiko for, at høsten i 2020 kommer under de 16,9 millioner tons, der blev produceret i forbindelse med høsten her i 2019.

Som det fremgår af dagens artikel om trading, så er der nu rigtig gode muligheder for, at den europæiske rapspris skal søge tilbage mod toppene fra 2016 i området omkring 425 euro pr. ton. I skrivende stund handler rapsprisen på MATIF til 386 euro pr. ton. Dermed har rapsprisen umiddelbart at opadgående stigningspotentiale fra aktuelt prisniveau i omegnen 10 procent – som minimum.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også