Frygt for valutakrig

En kombination af en euro på det svageste niveau over for dollar i 30 måneder og ny lovgivning i USA varsler en handels- eller valutakrig, skriver dagbladet Børsen.

- Euroen er nu så svag over for blandt andet den amerikanske dollar, at det amerikanske handelsministerium allerede i begyndelsen af april kan iværksætte en ny straftold mod Tyskland, hvilket i praksis vil sige mod det meste af EU, inklusive Danmark.

- Udgangspunktet er, at euro er på det svageste niveau over for dollar i godt toethalvt år. Euro er i oplagt fare for at falde yderligere og derfor sende dollar op i spændet mellem verdens to vigtigste valutaer, skriver avisen.

Hvis væksten i EU fortsat holder sig markant under den amerikanske vækst, og euro på grund af den negative rente tiltagende anvendes i de spekulative carry-trades – hvor man låner og sælger en lavt forrentet valuta og køber en højere forrentet valuta – så er det med til at svække euroen. 

- Præsident Donald Trump bryder sig ikke om en stærk dollar. Hvis euro fortsat svækkes, vil Trump med garanti sige, at det er ikke er i orden, og forsøge sig med verbal intervention. Men det kan også udløse en handelskrig mod Europa, siger chefanalytiker Niels Christensen, Nordea, til Børsen. 

Den amerikanske storbank Citi vurderer ifølge dagbladet, at en »valutakrig« er på vej, og tror på, at dollar bliver ved at stige i år. 

Læs også